Pregled nedelje na 021: Živeti slobodno, daj nam sunca i godina samoće

Još jedna nedelja je za nama. Ostala je obeležena žaljenjem za voljenim novosadskim kantautorom Đorđem Balaševićem. Život, politika i korona ne mare, međutim, za opraštanje od panonskog mornara, a novinari 021 ispratili su i sve ostale teme koje su se dešavale u Novom Sadu i okolini.
Pregled nedelje na 021: Živeti slobodno, daj nam sunca i godina samoće
Foto: 021.rs
Daj nam sunca: Stotine stanovnika naselja "Sunčana strana" koje se nalazi neposredno uz gradilište zgrada za skoro 2.000 stanova za pripadnike snaga bezbednosti već godinu i po dana pokušavaju da od nadležnih izdejstvuju rešenje kojim bi sprečili da im teški kamioni sa gradilišta zagađuju ulice i stanove. Građani se žale na oblake prašine zbog kojih i po ceo dan ne mogu da otvore prozore, kao i naslage zemlje koja ostaje na asfaltu, parkinzima i zelenim površinama.
 
Godina samoće: Prošlo je skoro godinu dana od kada su korisnici domova za stare zatvoreni u ovim objektima i od kada mnogi od njih nisu videli čak ni članove porodice. Pojedini korisnici Gerontološkog centra Novi Sad zbog ovog su ogorčeni. Na adresu 021.rs stiglo je i pismo u kom se navodi da su stariji građani u domovima za stare ograničeni na izlazak na vazduh samo na zajedničku terasu, ako domovi nemaju dvorište. Piše i da "nepokretni ljudi u Domu Novo naselje koji ne mogu sami da pokreću invalidska kolica nisu izvođeni na svež vazduh od jula meseca". Pitali smo upravu Gerontološkog centra i Pokrajinski sekretarijat za socijalnu politiku da li je to tačno i kako su organizovane posete u domovima sada kada su mnogi korisnici vakcinisani.
 
Dug (ni)je drug: Pokrajinska vlada i ove godine će se zadužiti kako bi finansirala kapitalne investicije - uzeće kredit od najviše 700 miliona dinara kako bi uvela sistem automatizovane odbrane od grada na području raketnog centra Bajša i Samoš. O ovom novom zaduživanju Pokrajinska vlada odlučila je na sednici 18. novembra prošle godine, ali o tome nije izdala obaveštenje za javnost. Pokrajina se prošle godine već zadužila da bi finansirala radove na automatizaciji radarskog sistema Fruška gora, jednog od tri radarska centra u Vojvodini i ti radovi su počeli u julu 2020. godine. 
 
Poziv koji se odbija: Posle godinu dana čekanja dobijen je odgovor zašto nema zbora o "Novom Sadu na vodi", a glavni krivac je, izgleda, korona. Predsednica Skupštine grada Jelena Marinković Radomirović nije odobrila održavanje zbora građana u Mesnoj zajednici "Ostrvo", pozivajući se na aktuelne propise i ograničenje broja prisutnih građana na zatvorenom i otvorenom prostoru. Stanovnici Limana tražili su još pre godinu dana zbor građana kako bi se upoznali sa planovima za najavljenu izgradnju "Novog Sada na vodi" - na prvi zahtev za sazivanje zbora nikada nisu dobili odgovor od mesne zajednice, pa su se obratili osobi na funkciji koja ima pravnu snagu da zakaže zbor, a to je predsednica Skupštine grada.
 
Živeti slobodno: Reporteri 021 bili su na licu mesta i preneli vam uživo oproštaj Novosađana od Đorđa Balaševića. Osim toga, na našem portalu mogli ste čitati razne zanimljivosti iz života kantautora, kao i kolumne posvećene panonskom mornaru. Jedna od njih je i "Balaševićeve protestne pesme aktuelne i danas, večita želja: Živeti slobodno". Ovaj tekst bavio se Đoletovim stavovima i otporom nacionalizmu, naročito tokom devedesetih godina.

Komentari 0

    Nema komentara na izabrani dokument. Budite prvi koji će postaviti komentar.

Komentari čitalaca na objavljene vesti nisu stavovi redakcije portala 021 i predstavljaju privatno mišljenje anonimnog autora.

Redakcija 021 zadržava pravo izbora i modifikacije pristiglih komentara i nema nikakvu obavezu obrazlaganja svojih odluka.

Ukoliko je vaše mišljenje napisano bez gramatičkih i pravopisnih grešaka imaće veće šanse da bude objavljeno. Komentare pisane velikim slovima u većini slučajeva ne objavljujemo.

Pisanje komentara je ograničeno na 1.500 karaktera.

Napiši komentar


Preostalo 1500 karaktera

* Ova polja su obavezna

Ostalo iz kategorije Novi Sad - Vesti