Kusturica odbio kandidaturu za SANU i poručio: Ne verujem u dobre namere Vladimira Kostića

Filmski reditelj Emir Kusturica odbio je danas da bude kandidat za člana Srpske akademije nauka (SANU).
Kusturica odbio kandidaturu za SANU i poručio: Ne verujem u dobre namere Vladimira Kostića
Foto: Youtube screenshot (Raša tudej)
"Teška srca sam doneo odluku da se zahvalim Odeljenju jezika i književnosti SANU na kandidaturi za članstvo u uglednoj ustanovi i da, evo, ljubazno zamolim brisanje moga imena i prezimena sa pomenutog spiska", napisao je Kusturica u autorskom tekstu za portal Iskra.
 
On je naveo da iza ovog predloga stoji, kako je rekao, "osvetoljubivi" predsednik SANU Vladimir Kostić, ocenivši da danas u Srbiji ima mlađih pisaca koji zaslužuju da budu akademici pre njega.
 
Ocenio je da bi bilo logičnije da ga je umesto Odeljenja za jezik i književnost, na predlog Kostića, predložilo novostvoreno Odeljenje za umetnost gde su kandidati scenski umetnici i što predstavlja medij u kojem je postigao najveće rezultate.
 
"Takva kandidatura bi odgovarala zdravom razumu i čitavom postupku dala smisao. Ovako, ta su vrata otvorena vrednim umetnicima, ali onima čija politička korektnost je jači izraz, nego njihovo delo", rekao je Kusturica.
 
Istakao je da ne veruje u dobre namere Vladimira Kostića, a najmanje "u njegovo viđenje budućnosti Kosova i Metohije koje se razlikuje ne samo od ćutljive većine u SANU nego je potpuno u skladu sa soroševskim viđenjem okupiranog Kosova i Metohije, ali i budućnosti Srbije".
 
"Dugo će se čekati odgovor na poziv Bećkovića, Pipera, Tešića, Danojlića o neophodnosti isticanja stava SANU u vezi sa statusom i budućnošću Kosova i Metohije", zaključio je Kusturica.
 
Podsetimo da je osim Kusturice, za članstvo u SANU predložen i predsednik Matice srpske Dragan Stanić. Na istom spisku za dopisne članove ovog odeljenja su i profesori na katedri za srpski jezik i književnost Milo Lompar, Rajna Dragićević, Radivoje Mikić, Marko Nedić, Milivoj Nenin i Zorica Nestorović.
 
Tu su i pisci Radovan Beli Marković, Selimir Radulović, Mihajlo Pantić, Goran Maksimović, Miroslav Maksimović i Zoran Živković, Vladan Matijević i germanista Miodrag Loma, javile su ranije "Novosti".
 
Za novoformirano odeljenje umetnosti, koje je nastalo preimenovanjem Odeljenja za likovnu i muzičku umetnost, instutucije izvan Akademije predložile su reditelje Dejana Mijača i Gorana Markovića, kao i scenografa Miodraga Tabačkog. Među kandidatima za to odeljenje su i kompozitori Ivana Stefanović, Srdjan Hofman, Zoran Erić, Milan Mihajlović, gitarista Uroš Dojčinović i teoretičarka kulture Milena Dragićević Šešić.
 
Opširnije o kandidatima OVDE.
  • Vlada

    02.03.2021 13:14
    @Косово и Метохија је Србија

    Kada bi se gađali tramvajima.
  • Marta

    01.03.2021 08:11
    Strasno!
    Covek ciji filmovi su nas prikazali u najgorem mogucem svetlu i potpomogli da u svetu dobijemo epitet prljavih, musavih koljaca koji zive u nekim coporima. I sto je najstrasnije, mi mu se divimo zbog toga.
  • Aleh

    28.02.2021 21:49
    Kusturuca grubim i zlobnim jezikom razvlači po medijima svoje neistomišljenike. Ničeg plemenitog, ničeg "besmrtnog" u njegovom ponašanju nema. Nije ni zaslužio, takav kakav je, da bude akademik.

Komentari čitalaca na objavljene vesti nisu stavovi redakcije portala 021 i predstavljaju privatno mišljenje anonimnog autora.

Redakcija 021 zadržava pravo izbora i modifikacije pristiglih komentara i nema nikakvu obavezu obrazlaganja svojih odluka.

Ukoliko je vaše mišljenje napisano bez gramatičkih i pravopisnih grešaka imaće veće šanse da bude objavljeno. Komentare pisane velikim slovima u većini slučajeva ne objavljujemo.

Pisanje komentara je ograničeno na 1.500 karaktera.

Napiši komentar


Preostalo 1500 karaktera

* Ova polja su obavezna

Ostalo iz kategorije Info - Srbija