Društvo

Počeo ribolov na potočnu pastrmku

Počeo ribolov na potočnu pastrmku
Foto: N.N. | Počeo ribolov na potočnu pastrmku

SANSKI MOST - Tradicionalni otvor ribolovne sezone na potočnu pastrmku održan je u proteklu subotu na obalama rijeke Dabar, lijeve pritoke Sane, desetak kilometara od Sanskog Mosta.

Zbog pandemije virusa korona, ove godine događaj je protekao u druženju nešto manjeg broja sanskih ribolovaca i njihovih gostiju iz drugih gradova, te je time ozvaničen početak lovne sezone na pomenutu ribu.

Prema riječima Ermina Grozdanića, predsjednika Sportsko-ribolovnog društva "Devet rijeka", potočna pastrmka je plemenita vrsta ribe i mrijesti se u periodu od kraja oktobra do početka marta.

"U tom periodu strogo je zabranjen ribolov jer je to period njenog mrijesta i reprodukcije", kazao je Hadžiahmetović.

Prema mišljenju brojnih ribolovaca, jedino ribolov na potočnu pastrmku ili popularni fly fishing zaslužuje da se nazove sportskim, te zbog toga ima ogroman broj poklonika širom svijeta. Poznato je kako je potočna pastrmka izuzetno osjetljiva riba, te da može opstati samo u čistim i nezagađenim riječnim tokovima.

"Nažalost, rijeke u našoj zemlji su iz godine u godinu sve prljavije, tako da je ova autohtona riba danas pred izumiranjem i krajnje je vrijeme da se o tome konačno povede računa. Na sreću, mi u Sanskom Mostu smo privilegovani jer posjedujemo čiste rijeke koje treba čuvati i obogaćivati", kazao je Grozdanić.

Prema njegovim riječima, u sklopu priprema za ovaj događaj, Sana i njene pritoke su prije nekoliko dana poribljena s preko 20.000 komada potočne pastrmke različite veličine.

I ovoga puta druženje ribara i brojnih gostiju proteklo je u veseloj atmosferi, a događaj su uveličali i sanski planinari, koji su organizovali šetnju kanjonom Dabra, od izvora ove rijeke pa do njenog ušća u Sanu.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, kao i na X nalogu.

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije