');
Najnovije vesti
Blic Vesti Svet

NAJKRVAVIJI DAN OD POČETKA PROTESTA Policija i vojska ubijaju demonstrante, najmanje 18 mrtvih u Mjanmaru

Najmanje 18 ljudi je poginulo nakon što je policija Mjanmara otvorila vatru na demonstrante širom zemlje u najkrvavijem danu višenedeljnih protesta protiv vojnog udara, saopštila je Kancelarija UN za ljudska prava.

Slušaj vest
0:00/ 0:00
Protest u Mjanmaru Foto: lynn bo bo / EPA;
Protest u Mjanmaru

Policija je otvorila vatru na demonstrante u različitim delovima grada Jangona nakon što šok bombe, suzavac i pucanje u vazduh nisu rasterali demonstrante. Vojska pomaže policiji.

"Policija i vojska napali su mirne demonstrante, koristeći smrtonosnu silu zbog čega je nastradalo najmanje 18 ljudi, a više od 30 je povređeno", saopštila je kancelarija UN za ljudska prava.

Demonstranti su izvukli više povređenih ljudi, a na pločniku se vidi krvav trag, javili su lokalni mediji.

Protest u Mjanmaru
Foto: lynn bo bo / EPA;
Protest u Mjanmaru

U Jangonu je jedan čovek primljen u bolnicu sa teškom povredom grudnog koša, a nešto kasnije je preminuo, preneli su lokalni mediji.

Policija je pucala i na demonstrante u gradu Daveju, ubila jednog demonstranta i ranila nekolicinu drugih, izjavio je za Rojters političar Kjav Min Htike, a ovu informaciju potvrdili su i lokalni mediji.

Poginulih je bilo i u gradu Mandalaju.

Medicinari koji su štrajkovali u znak protesta protiv vojnog puča vratili su se na posao u hitnu službu u opštoj bolnici u Jangonu kako bi lečili ranjenike, piše Gardijan.

Kao i prethodnih dana, policija je i danas koristila vodene topove, suzavac i pucala iz vatrenog oružja, iako je lider hunte general Min Aung Hlaing izjavio da snage reda primenjuju "minimalnu silu" protiv demonstranata.

Protest u Mjanmaru
Foto: lynn bo bo / EPA;
Protest u Mjanmaru

Snimci na društvenim mrežama pokazuju kako demonstranti u Jangonu nose krvave ljude na sigurno, dok je jedan muškarac snimljen kako nepomično leži na putu. Nije jasno da li je povređeni pogođen smrtonosnom municijom, međutim, navodno su ispaljeni pravi meci na raskrsnici Hledan, kao i u gradu Taketa.

Protest u Mjanmaru
Foto: Nyein Chan Naing / EPA;
Protest u Mjanmaru

U Mjanmaru vlada haos već mesec dana, od kako je vojska izvršila državni udar i pritvorila izabranu predsednicu vlade Aung San Su Ći i brojne druge političare, njene stranačke kolege, zbog navodne izborne prevare u novembru, prenosi Tanjug.

Pročitajte još

Neke zapadne zemlje uvele su vojnoj hunti ograničene sankcije i osudile puč koji je izvela vojna hunta.

Po svemu sudeći hunta je odlučna da primenom sile zadrži vlast i odupre se masovnim protestima, kao i građanskoj neposlušnosti koja se odražava i na rad državnih službi, lokalne administracije, medija, zdravstvenog i obrazovnog sistema.