Društvo

Volonterizam u RS važna karika: Pomaganje od srca otvara nove vidike

Volonterizam u RS važna karika: Pomaganje od srca otvara nove vidike
Foto: N.N. | Volonterizam u RS važna karika: Pomaganje od srca otvara nove vidike

BANJALUKA - Pomagati drugome, posebno onda kada mu je najpotrebnije, ili raditi za zajedničku dobrobit i pružati pomoć i podršku od srca velika je stvar, a o tome najbolje svjedoče brojne akcije volontera u Republici Srpskoj, te ističu da je volonterizam važna karika u razvoju svakog društva.

Danijel Petrović, najbolji volonter Republike Srpske za 2019. godinu, istakao je da se volontiranjem bavi od 2013. i da će i dalje da nastavi tim putem.

"U volonterizmu sam vidio sve ono što je potrebno, kao što su sticanje neformalnog obrazovanja koje ne možemo da steknemo kroz školovanje. Nakon nagrade za volontiranje sam shvatio da me najviše ispunjava da razvijam svoju ličnost i karijeru tako što ću drugima nešto drugo omogućiti. Osnovao sam Fondaciju 'Agora' i naš osnovni cilj je da pružamo podršku mladima u smjeru preduzetništva i na taj način jačamo ekonomiju Republike Srpske", rekao je Petrović.

Istaknuo je da je volonterizam veoma značajna karika u razvoju društva, te poziva mlade da volontiraju.

"Volontiranje pruža priliku mladim ljudima za sve ono što ne mogu postići ako žive, što bi se reklo, običnim životom. Kroz volontiranje stičemo nova prijateljstva i poznanike, širimo svoju mrežu, odnosno umrežavanje sa dosta ljudi, što je veoma važno za razvoj karijere i lični uspjeh", naglasio je Petrović.

Dajana Bašić, volonterka iz Prnjavora, kazala je za "Nezavisne" da je počela da se time bavi sa 14 godina, te da je u tome vidjela dobre i korisne primjere za lični napredak i napredak u društvenom razvoju.

"Ono što je ostavilo najveći pečat na mene tokom mog volontiranja jeste učešće na projektu inkluzivnog obrazovanja, gdje sam imala priliku da radim s mališanima, kao i razni ekološki projekti za očuvanje životne sredine. Svaka osoba je nečim nezadovoljna, ali može da uradi nešto po tom pitanju, te da zajedno sa mladim ljudima iz svoje okoline bude nosilac promjena. To je prvenstveno lijep osjećaj", navela je Bašićeva.

Oblast volonterizma u Republici Srpskoj prate i adekvatna zakonska pravila.

Zakon o volontiranju, koji je usvojen 2008. godine kao jedan od prvih zakonskih okvira u regionu, otvorio je put sistematskom uređenju volontiranja u Republici Srpskoj, rekla je Sonja Davidović, ministarka porodice, omladine i sporta RS.

Volonter Zakonom o volontiranju RS, koji je u nadležnosti Ministarstva porodice, omladine i sporta, obavlja organizovanu dobrovoljnu aktivnost ili pružanje usluge ili obavljanje aktivnosti.

"Sve ovo je u cilju opšte, zajedničke dobrobiti ili dobrobiti drugog lica bez isplate novčane nagrade ili potraživanja druge imovinske koristi", podsjetila je Davidovićeva.

Istakla je da su benefiti za volontere mogućnost usavršavanja postojećih i sticanje novih vještina i znanja, umrežavanje, odnosno mogućnost upoznavanja i razmjene znanja i iskustva.

"Takođe, ovo je prilika za izlazak iz zone komfora, za putovanja i prilika za drugačiju perspektivu na ljude i okolinu i, na kraju, doprinos društvenim sredinama, odnosno pozitivan uticaj, ali i primjer na pojedinca, grupu, te društvo u cjelini", kazala je Davidovićeva.

Dodala je da je osnivanje Volonterskog servisa Republike Srpske (VS RS) predviđeno prvom Strategijom za unapređenje i razvoj volontiranja u RS.

"Volonterski servisi osnovani su s ciljem razvoja volontiranja i posredovanja između volontera i organizatora. Oni organizatorima volontiranja, volonterima i korisnicima volontiranja usluge pružaju besplatno. Ukupan broj volontera trenutno u bazi podataka članica Volonterskog servisa Republike Srpske je 3.436", naglasila je Davidovićeva.

Volonterski servis Republike Srpske trenutno čini 15 članica, a to su Banjaluka, Novi Grad, Gradiška, Laktaši, Prijedor, Srbac, Srebrenica, Derventa, Gacko, Bijeljina, Trebinje, Mrkonjić Grad, Foča, Rudo i Zvornik, koje redovno održavaju godišnje sjednice Skupštine VS RS, na kojima se podnose izvještaji rada za svaku godinu, kao i usvajanje plana aktivnosti za narednu godinu.

Nagrade za volontere

Republička nagrada je najviše priznanje koje Ministarstvo porodice, omladine i sporta RS dodjeljuje za volontiranje i doprinos promovisanju volontiranja.

"Nagradu za najbolje volontere i najboljeg organizatora volontiranja Ministarstvo dodjeljuje svake godine. Vrste, kriterijumi, iznos, postupci i uslovi za dobijanje nagrade propisuju se Pravilnikom o dodjeli republičke nagrade za volontiranje, koji donosi ministar. Republička nagrada za organizatora volontiranja iznosi tri prosječne plate u Republici Srpskoj za tekuću godinu, a nagrada za najboljeg volontera je jedna prosječna plata u RS za tekuću godinu", objasnila je resorna ministarka Sonja Davidović.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, kao i na X nalogu.

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije