28. februar  2021. 15.17  →  15.33 | Izvor: Tanjug

Jovan: Veliki značaj posete Porfirija Jasenovcu

JASENOVAC -

"Dolazak patrijarha Porfirija u manastir Jasenovac je programatski i šalje poruku vernicima da identitet srpskog naroda i Crkve čine dva krila - kosovski zavet i jasenovački zavet", izjavio je vladika pakračko - slavonski Jovan pred posetu novoustoličenog patrijarha.

Vladika Jovan je u dvorištu manastira posle jutrošnje liturgije poručio da je poseta novog patrijarha od velikog značaja za pravoslavni živalj u Jasenovcu, primećujući da danas tu nažalost živi samo nekoliko desetina njih.

Ipak, dodaje da je dolazak patrijarha predstavlja veliki događaj za žitelje Jasenovca jer jer je poglavar SPC za prve crkvene posete odabrao Baniju koja je nastradala usled zemljotresa koji su pogodili Hrvatsku krajem prošle godine, a zatim i zapadnu Slavoniju, a što je još važnije, kako je rekao sam Jasenovac.

„To je programatski dolazak novog patrijarha, nije slučajno da dolazi ovde na značajno mesto" pozivajući se i na vladiku Atanasija Jevtića koji se među prvima bavio stradanjem našeg naroda u knjizi "od Kosova do Jadovna" i "dva krila identiteta srpskog naroda, jedno je kosovski zavet, a drugo jasenovački zavet'.

"To je ono što određuje naš narod i našu crkvu i to patrijarh Porfirije prepoznaje i dolazi i poručuje našem narodu gde je naš identitet“, kazao je vladika Jovan.

Na pitanje zašto patrijarh ne posećuje spomenik Kameni cvet posvećen svim žrtvama ustaša tokom Drugog svetskog rata, a udaljen oko dva kilometra od manastira, vladika Jovan kaže da je on patrijarh i da dolazi u crkvu.

„To nije isto, on je patrijarh, na čelu je crkve, ovo je mesto crkve. Zašto bismo davali Cvetu jednu sveštenu dimenziju koju nema. Bilo bi to mešanje. Mi nismo paralelna institucija spomen području, svako treba da radi svoj posao. Mi ovde ne pravimo paralelni muzej, niti paralelno spomen područje. Naš manastir je komplementaran spomen području, kao što je Spomen područje komplentarno nama i važno je da svako radi svoj zadatak“, dodaje.

Patrijarh Porfirije je novoustoličeni patrijarh i čini svoje prve korake, kazao je vladika Jovan i dodao da on sada prvo mora sebe da predstavi kao patrijarha Crkvi i da je ovo u stvari njegov dolazak da se predstavi i objavi Crkvi.

Vladika Jovan dodaje da će biti prilike da patrijarh Porfirije poseti i spomenik nastradalima tokom Drugog svetskog rata i podseća da je patrijarh Porfirije, kao mitropolit zagrebačko - ljubljanski, dolazio svake godine na humke u Spomen području.

„Niko ne isključuje ništa, ali postoje proriteti“, kazao je vladika Jovan.

Jovan: Jasenovačka žrtva spojila se sa žrtvom Hristovom na Golgoti

"Za nas hrišćane jasenovačka žrtva spojila se sa žrtvom Hristovom na Golgoti, a mi smo tu da je se sećamo euharistijski i na svaki drugi način", rekao je vladika Jovan i istakao da u logoru u Jasenovcu nisu postradali samo Srbi i pravoslavni narod, već i Jevreji, Romi, kao i Hrvati koji su bili protiv NDH.

„Jasenovačka žrtva ponavlja ono što je Hristos izrekao na tajnoj večeri - 'činite ovo u moj spomen'. Ako je on podneo svoju žrtvu kao istinit Bog i istinski čovek, onda je i celoj Crkvi Božijoj stradanje deo njenog bića, ali i sećanje na njenu žrtvu“, naveo je vladika Jovan.

On je danas ispred obnovljenog Manstira u Jasenovcun podsetio na važnost reči patrijarha Germana da moramo praštati, ali ne smemo zaboravljati .

U tom smislu, skrenuo je pažnju da je osamdesetih godina bilo govora koji su bili potpuno nebiblijski, a koji su se odnosili na to da ukoliko istinski praštate, onda morate i da zaboravite.

Jasenovac je mnogo širok pojam, rekao je on, da bi se u nekoliko reči definisao i objasnio.

Dodaje da, nažalost, ljudi često traže samo nekoliko reči i u tom smislu navodi da sada mnogi zameraju što u filmu „Dara iz Jasenovca“ nešto nije prikazano.

„To je jedan film, kako može sve da obuhvati. Koliko filmova se snimilo o Holokaustu pa ni delić nije iscrpljen onoga što on obuhvata“, zaključuje vladika Jovan.

Logor Jasenovac najveći je koncentracioni logor u Nezavisnoj Državi Hrvatskoj (NDH) za vreme Drugog svetskog rata.

Formiran je u avgustu 1941. godine, a uništen u aprilu 1945.

Logor Jasenovac bio je stratište za Srbe, Rome i Jevreje, svih uzrasta, polova, starosnih dobi, socijalnih, obrazovnih i drugih profila, kao i za antifašiste.

Sistem logora Jasenovac zloglasan je po varvarskim metodama i velikom broju žrtava, a prve procene različitih komisija, među kojima su jugoslovenska i izraelska, posle Drugog svetskog rata navode oko 700.000 žrtava.

U Spomen području Jasenovac navodi se 83.145 imena identifikovanih žrtava, a tačan broj nikada nije utvrđen.

Vladika: Crkva u Jasenovcu prva žrtva logora,rušena i obnavljana

Manastir Jasenovac, u kome će danas patrijarh srpski Porfirije služiti doksologiju, nekadašnja je parohoijska crkva iz 18. veka, koja je, kako je danas rekao vladika pakračko - slavonski Jovan bila i prva žrtva logora u Jasenovcu za vreme Drugog svetskog rata, a 2. septembra 1984. godine postala i mesto preporoda srpskog naroda iz Krajine - od Korduna, Like, Banije.

Vladika Jovan je podsetio da je prvo što su zatočenici Jasenovca dobili kao naređenje bilo da sruše tu crkvu, a 1984. godine patrijarh German je osveštao sa još sedmoricom arhijereja obnovljeni hram, manji od izvornog.

„Tada je patrijarh German izrekao one divne i strašne reči - 'praštati moramo, zaboravljati ne smemo' i ovo mesto u tom smislu ima simbolički značaj“, kazaoi je vladika Jovan.

Napominje da kompleks manastira uključuje i mnoge druge zgrade, kao što je zgrada bivše srpske škole, koja se tu nalazila od kraja 19. veka, a u čiju se obnovu uključila Republika Srpska.

Takođe, u kompleksu manastira, 400 metara od crkve je i zgrada ustaške bolnice za vreme trajanja logora Jasenovac, a u obnovu i uređenje tog prostora uključena je Republika Srbija.

Manastir Jasenovac sa crkvom posvećenom rođenju Svetog Jovana Preteče pripada eparhiji pakračko-slavonskoj, a za vreme episkopa slavonskog Save bio je i sedište eparhije.

Manastirska crkva je sagrađena 1775. Godine, ali je razorena na početku Drugog svetskog rata 1941. godine i to rukama prvih jasenovačkih logoraša.

Hram je obnovljen i osvećen 2. septembra 1984. godine, a tokom ratnih sukoba pri raspadu bivše SFR Jugoslavije, 1991. godine, crkva je ponovo oštećena.

U maju 1995. godine, u operaciji Bljesak, manastirska crkva je oskrnavljena i opustošena, da bi 2000. Godine, ponovo bila obnovljena kada je vladika Sava Jurić proglasio jasenovačku crkvu Rođenja Svetog Jovana Krstitelja za manastir.

Srodne vesti