Petrušev i Nerandžić (©ABA LIGA – Mega / Ivica Veselinov)
Petrušev i Nerandžić (©ABA LIGA – Mega / Ivica Veselinov)

Opet taj momak Petrušev! Nije mu bio dan, ali izvukao je koš za pobedu i rešio hrabri Borac (VIDEO)

Vreme čitanja: 5min | ned. 28.02.21. | 13:59

Srpski reprezentativac preuzeo odgovornost posle lepog proigravanja Smita i uspeo da obezbedi trijumf Megi... Partiju sezone odigrali Marko Simonović, Dušan Miletić i Uroš Čarapić

Kakav derbi, kakva košarka i pre svega - u kakvog se majstora igre pod obručima pretvara Filip Petrušev! U utakmici kada nije imao svoj dan skupio je 16 poena, tri skoka i dve asistencije, ali mnogo važnije od toga je činjenica da je ponovo direktno obezbedio pobedu Megi. Praktično celo drugo poluvreme kuburio je sa poenima zbog problema sa faulovima, ali onda kada je saigračima bio najpotrebniji - izvukao je koš za pobedu i rešio Borac kome je tako malo nedostajalo da izrežira novu senzaciju u dvorani Ranko Žeravica - 86:84 (28:13, 18:22, 16:25, 24:24).

E, zato je milina gledati regionalnu ligu u nedeljnom matineu, kao uvod u bogati sportski program na svim meridijanima. Ima Borac za čim da žali, mogao je nakon Partizan da slomi i favorizovanu Megu na istom mestu, ali pobede vredne opstanka tim Marka Marinovića moraće da potraži na nekom drugom mestu... Nije bilo suđeno čačanskom sastavu da posle minusa od 21 poena dođe do pobede, iako je na tri i po minuta do kraja utakmice imao šest poena više (80:74).

Izabrane vesti

Borac je ostao kratkog daha i nije imao dovoljno snage i iskustva da izađe na kraj sa ekipom koja cilja plej-of. Marko Simonović je potvrdio ne samo formu života, već je odigrao verovatno najbolju partiju otkako se profesionalno bavi košarkom i svojom petom trojkom počeo da topi minus, da bi prekaljeni Milenko Tepić kaznio promašaje na drugoj strani i vratio egal. Ređale su se greške na strani gostiju, a Mega kao da je baš to čekala kako bi konačno prelomila susret. Stefan Momirov je novim dalekometnim hicem vratio vođstvo u Megine ruke, da bi Tepić na minut i po do kraja odveo svoj tim do velikih 84:80. Post od dva i po minuta prekinuo je Dušan Miletić koji je takođe odigrao partiju karijere ovog nedeljnog popodneva, zajedno sa Urošem Čarapićem čija je hladnokrvnost došla do izražaja kada je pogodio dva penala na osam sekundi do isteka vremena.

Vlade Jovanović je tada uzeo minut odmora da nacrta poslednji napad, a on je išao preko Skučija Smita kome se Petrušev lepo otvorio da završi isti gotovo iz odbojke, uz 0,6 sekundi na satu...

Simonović je briljirao sa 28 poena (5/9 za tri) i 13 skokova, od čega četiri u napadu. Uz još dve asistencije i sedam iznuđenih faulova prikupio je indeks korisnosti 37! Momirov i Smit dodali su po 11 poena, s tim što je plej iz Bronksa dopisao i po šest asistencija i izgubljenih lopti. Šta reći za Miletićevu rolu? Momak koga je Partizan dao Borcu upisao je 24 poena uz čak 13 skokova, a sedam puta bio je prvi na lopti u protivničkom reketu. Čarapić ga je ispratio sa 17 poena (4/5 za tri) i najveću porciju koševa doneo je u drugom poluvremenu zajedno s Miletićem. Ivan Gavrilović je upisao 10 poena, a Nenad Nerandžić po šest poena, skokova i asistencija.

Mega je utakmicu otvorila u petoj brzini i na krilima novopečene reprezentativne zvezde Petruševa ispresecala rivala. Već posle četiri minuta rezultat je glasio 11:2, a Petrušev je ubacio devet poena zaredom! Nakon pet minuta bilo je 17:5 zahvaljujući trojkama Momirova i Smita, da bi na tri i po minuta do prvog malog odmora bilo 21:7. Petrušev je već tada prikupio 11 poena! Tako se prva četvrtina završila u Meginu korist rezultatom 28:13, ali to je bio samo uvod za ono što je viđeno u naredna četiri minuta. Kako su se razigrali Simonović i Kazalon domaćin je u 14. minutu susreta ubacio 40 poena, duplo više od protivnika iz Čačka!

I ko je posle takvog uvoda mogao da pretpostavi da ćemo na kraju videti pravu dramu na Novom Beogradu? Pogotovo jer se Borac izuzetno mučio na šutu za tri poena, pa u prvom poluvremenu imao svega 3/15 sa distance?

Megino crveno usijanje počelo je da se gubi u nastavku. Borac je uspeo da optereti Petruševa faulovima, zbog čega je Mega polako gubila nit u napadu, a pre toga došlo je i do opuštanja. Gosti su pokupili sve mrvice sa stola i do kraja poluvremena uspeli da ubace 15, dok je Mega ostala na šest poena i posle dva dela rezultat je glasio 46:35.

Serijom 5:0 preko Simonovića i Kazalona Mega je ponovo otišla na “+16“ (51:35) i nekako se Jovanovićeva ekipa držala do rezultata 58:44, ali već tada se osetila spremnost Borca da napadne preokret! Serijom 16:4 posle Borac je treću četvrtinu zatvorio u svoju korist rezultatom 25:16, pa je Mega pred završnih deset minuta imala samo dva poena razlike – 62:60. Fantastične role imali su Miletić, Čarapić i Nerandžić. Nekadašnji Partizanov centar pokupio je apsoltuno sve lopte u protivničkom reketu i maltretirao je protivničke centre. Momak koji je prošao Megin dril uspeo da veže trojke i maksimalno približi Borac, dok je Nerandžić iz drugog plana doprineo da se utakmica potpuno otvori i dobijemo odličan meč u završnici.

Posle 30 minuta jurnjave za Megom, Borac je poveo trojkom Čarapića na otvaranju poslednje četvrtine, da bi Miletić snažnim zakucavanjem uvećao razliku na tri poena (65:62). Bila je Mega u velikom problemu s organizacijom napada bez Petruševa, ali je kao led ostao hladan Simonović čija je trojka donela rezultatsko poravnanje.

Rezultat je imao gotovo zastrašujuću amplitudu, pa je posle koševa Smita i Simonovića Mega imala pet poena razlike uz sedam minuta na semaforu (70:65), da bi Borac odgovorio serijom 15:4 i rafalnom paljbom uzeo šest poena viška (80:74) na tri i po minuta do kraja.

Borac je na kraju ipak platio ceh neiskustvu, ili bolje rečeno čistom majstorstvu Filipa Petruševa koji je rešio još jednu bitnu utakmicu u Meginu korist...

ABA liga - 19. kolo

Petak

Mornar - Krka 80:61

/Šehović 16 - Vrabac 11/

Subota

Zadar - Partizan 96:94

/Mavra 20 - Tomas 24/

Cedevita Olimpija - FMP 94:86

/Braun 17 - Nenadić 22/

Nedelja

Mega - Borac Čačak 86:84

/Simonović 28 - Miletić 24/

19.00: (1,55) Cibona (14,5) Split (2,70)

21.00: (2,55) Igokea (14,5) Budućnost (1,60)

*** Kvote mogu biti podložne promenama



tagovi

KK MegaKK Borac ČačakFilip PetruševMarko SimonovićIvan GavrilovićDušan Miletić

Izabrane vesti / Najveće kvote


Ostale vesti


Najviše komentara