Gorbačov: Rusija i EU mogu da nađu zajednički jezik 1Foto: Sergei Ilnitsky/EPA

Bivši sovjetski lider Mihail Gorbačov nada se u poboljšanje odnosa između Rusije i Evropske unije i veruje da se može naći zajednički jezik iako su odnosi na dosad najnižoj tački od hladnog rata, javljaju agencije, pozivajući se na moksogvski Interfax.

„Ne treba se bojati pregovora“, rekao je Gorbačov Interfaxu, uz ocenu da samo pregovori i sastanci na svim nivoima „mogu doneti pozitivne rezultate“. „Ja verujem u to“, rekao je Gorbačov, prenosi DPA. Mihail Gorbačov, poslednji čelnik Sovjetskog Saveza i dobitnik Nobelove nagrade za mir 1990. godine, smatra da se može naći zajednički jezik između Brisela i Moksve.

„Moramo shvatiti da smo svi Europljani… to znači da moramo pregovarati“, navodi agencija DPA, prenoseći ocene Gorbačova u intervjuu agencikji Interfax Gorbačov, koji će u utorak proslaviti 90. rođendan, pozvao je ruskog šefa države Vladimira Putina i njegovog američkog kolegu Džozefa Bajdena da održe sastanak „oči u oči“, uz nove pregovore o nuklearnom razoružanju.

„Danas je glavno sprečiti nuklearni rat“, istakao je Gorbačov i poručio kako je za napredak potreban uzajamno otvoren pristup obe strane. On je ukazao na vlastito iskustvo iz 80-ih godina, sa tadašnjim američkim predsednikom Ronaldom Reaganom, da čelnici dve glavne nuklearne sile, ako to žele, mogu puno postići u pitanjima globalne bezbednosti. Rusija i Sjedinjene Države zajedno poseduju oko 90 odsto nuklearnog oružja u svetu.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari