Obeležava se 72. godišnjica Muzeja Vuka i Dositeja - posetite virtuelnu izložbu

Narodni muzej u Beogradu obeležava 28. februara 72. godišnjicu od osnivanja Muzeja Vuka i Dositeja, koji je u sastavu naše centralne i najstarije muzejske kuće.

Kultura

Izvor: B92

Subota, 27.02.2021.

15:22

Obeležava se 72. godišnjica Muzeja Vuka i Dositeja - posetite virtuelnu izložbu
Foto: Promo

Posvećen velikanima srpske kulture - Dositeju Obradoviću i Vuku Karadžiću, Muzej Vuka i Dositeja je otvoren u zgradi u kojoj se od 1809. do 1813. godine nalazila Velika škola, prva visokoškolska ustanova, osnovana tokom Prvog srpskog ustanka, poznata i kao Dositejev licej.

U jednoj od najstarijih i najznačajnijih prostornih celina u Beogradu, na Dorćolu, čije je jezgro formirano krajem 18. i početkom 19. veka, smešten je nekadašnji Dositejev licej, današnji Muzej Vuka i Dositeja.

Na dan obeležavanja godišnjice, u nedelju 28. februara u Muzeju Vuka i Dositeja će biti održano tematsko vođenje Dositejev dolazak u Beograd u 12 časova. Zbog ograničenja u broju prisutnih, zainteresovani mogu da se na ovaj besplatni program prijave na adresu m.tomic@narodnimuzej.rs

U čast obeležavanja godišnjice priređena je VR izložba Dositejev licej u okviru koje će svi zaniteresovani moći da se upoznaju sa umetničkim delima koja u sebi beleže ne samo doživljaj i interpretaciju autora, već i izgled kroz vreme jednoga među najstarijim sačuvanim zdanjima Beograda. link

U virtuelnu postavku su uvršteni radovi Emanuela Muanovića i Milice Čađević iz prvih decenija 20. veka, kao i pozniji radovi Miće Popovića, Luke Mladenovića i Aleksandra Kumrića iz 50-ih godina uz radove novijeg datuma. Postavku upotpunjavaju fotografije zgrade koje datiraju od druge polovine 19. veka do današnjih dana.

Ova izložba je virtuelna. Ipak, Muzej Vuka i Dositeja se može posetiti i u okviru stalne postavke i videti radovi Uroša Kneževića, Pavela Đurkovića, Mine Karadžić, Rudolfa Valdeca i drugih autora, svakim danom izuzev ponedeljkom.

Istorijska je zgrada muzeja postala spona na kojoj se zasniva prikaz života i rada velikana naše kulture – Dositeja Obradovića i Vuka Stefanovića Karadžića – spajajući ih na mestu gde je u oslobođenom delu Srbije začeto visoko školstvo u Srbiji.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 0

Pogledaj komentare

0 Komentari

Možda vas zanima

Podeli: