27. februar  2021. 19.49  | Izvor: Tanjug

Od 28. aprila prijava građana za 60 evra pomoći

BEOGRAD -

Od 1. marta počinje prijava poslodavaca za isplatu polovine minimalca, a od 28. aprila i prijava za isplatu 60 evra svim punoletnim građanima, u okviru trećeg paketa pomoći države privredi i građanima, najavio je danas ministar finansija Siniša Mali.

Mali, koji je na RTS prisustvovao finalnom izvlačenju u nagradnoj igri "Uzmi račun i pobedi", rekao je da će svaki punoletni građanin dobiti dva puta po 30 evra, u maju i novembru.

Naveo je da će penzioneri u septembru dobiti dodatnih 50 evra, što je uz pomoć od 60 evra namenjenoj svim punoletnim građanima, ukupno 110 evra.

Ministar je rekao da će tri puta po 50 odsto minimalne zarade biti namenjeno za sva mikro, mala, srednja i velika preduzeća.

"Skoro milion i po zaposlenih tri meseca će dobijati po 50 odsto minimalne zarade. Takođe, jedan pun minimalac je za najugroženije, sektor turizma, ugostiteljstvo, rent-a-kar agencije, turističke vodiče", rekao je Mali.

Prijava za tri isplate po 50 odsto minimalca je, kaže ministar, jednostavna putem formulara na sajtu Poreske uprave.

Mali je rekao da je trećim paketom mera podrške predviđena i pomoć autoprevoznicima od 600 evra po autobusu, kao i pomoć hotelijerima.

Naveo je da je predsednik Aleksandar Vučić juče najavio posebnu pomoć za naše sugrađane na KiM.

"I tu pomoć ćemo uključiti u treći paket", dodaje Mali.

Mali je, povodom nagradne igre "Uzmi račun i pobedi", rekao da je zadovoljan brojem od 120 miliona fiskalnih računa koje su građani poslali u toj nagradnoj igri i ponovo istakao važnost borbe protiv sive ekonomije.

"Sada je skoro 12 miliona koverata, to je 120 miliona fiskalnih računa. Svaki fiskalni račun za nas znači novac koji ulažemo u izgradnju puteva, škola, bolnica, vrtića. Mi tim novcem finansiramo nabavku vakcina, medicinske opremu, lekova", kaže Mali.

Naveo je da svaki put kada ne uzmemo fiskalni račun, korist ima samo onaj prodavac koji to stavi sebi u džep.

Naveo je da je prošle godine, uprkos pandemiji i najtežoj ekonomskoj krizi u svetu, naplata PDV u Srbiji bila za pet odsto veća nego 2019. godine.

Naveo je da će se do juna izaći sa novim trogodišnjim planom borbe protiv sive ekonomije, a da će se i dalje raditi na podizanju svesti građani o važnosti te borbe od koje upravo oni imaju najviše koristi.