Preminuo Danilo Marinković, jedan od pionira vojvođanske odbojke

Danilo Marinković Dača, jedan od pionira vojvođanske odbojke, preminuo je u petak, 26. februara u 88. godini, posle kraće bolesti.
Za Vojvodinu je nastupao punu deceniju tokom pedesetih godina u kojima su Novosađani bili članovi Vojvođanske lige. Bilo je to vreme entuzijazma i u takvu Vojvodinu je Danilo Marinković ugradio mladost i ljubav prema odbojci. Igrao je sa istorijskim legendama amaterske Vojvodine u prvoj polovini pedesetih Jankom Radvanjom, Perom Bizumićem, Mladenom Unkovićem, Borom Vojnovićem, a u drugoj polovini pedesetih i sa Pavlom Živanovim, Urošem Ribarićem, Jovom Đurićem… Bili su to talentovani odbojkaši, ali amatersko igranje nije bio dovoljno za veća ostvarenja od Vojvođanske lige.
 
Dača je nastupao je za studentsku reprezentaciju Novog Sada, koja je 1956. osvojila prvo mesto na državnom studentskom prvenstvu nakon sjajnih nastupa i pobeda nad Skopljem 3:0, Sarajevom 3:2, Zagrebom 3:1 i Beogradom 3:2. Sa Ribarićem i Đurićem bio je najbolji pojedinac na prvenstvu.
 
Uz odbojku je ostao ceo svoj život. Učestvovao je u radu Odbojkaškog saveza Vojvodine i doprinosio njegovom organizacionom osposobljavanju i jačanju. Pisao je o odbojci i prikupljao istorijsku građu koju je dao na korišćenje Odbojkaškom savezu Vojvodine, Odbojkaškom klubu Vojvodina i pojedincima koji su se bavili odbojkaškom publicistikom. Mnogo je doprineo čuvanju uspomena i arhiviranju opusa pojedinaca, koji su u njegovo vreme igračke karijere bili značajni odbojkaški akteri.
 
Dobitnik je plakete za doprinos razvoju i u napređenju odbojke povodom 70 godina postojanja Odbojkaškog saveza Vojvodine.
 
Danilo Marinković Dača je sahranjen u porodičnoj grobnici u Silbašu.

Komentari 0

    Nema komentara na izabrani dokument. Budite prvi koji će postaviti komentar.

Komentari čitalaca na objavljene vesti nisu stavovi redakcije portala 021 i predstavljaju privatno mišljenje anonimnog autora.

Redakcija 021 zadržava pravo izbora i modifikacije pristiglih komentara i nema nikakvu obavezu obrazlaganja svojih odluka.

Ukoliko je vaše mišljenje napisano bez gramatičkih i pravopisnih grešaka imaće veće šanse da bude objavljeno. Komentare pisane velikim slovima u većini slučajeva ne objavljujemo.

Pisanje komentara je ograničeno na 1.500 karaktera.

Napiši komentar


Preostalo 1500 karaktera

* Ova polja su obavezna

Ostalo iz kategorije Novi Sad - Vesti