');
Najnovije vesti
Blic Kultura Vesti

FEST I GODINA TURBULENCIJA Kad je život uzbudljiviji od filma

Bilo je perioda kada je Fest proživljavao najveća iskušenja, skrajnuvši umetnost filma u drugi plan, usled čega je sam festival postao neraskidivi deo brojnih političkih i društvenih promena svoga vremena.

Slušaj vest
0:00/ 0:00
Daske koje život znače Foto: Emil Čonkić / RAS Srbija
Daske koje život znače

Za mnoge, Međunarodni filmski festival, kratko nazvan Fest, mesto je gde se ljubitelji filma, filmski znalci, profesionalci i buduće filmadžije okupljaju negde s početkom kalendarske godine, kako bi svi kao jedan, bez obzira na profesiju i poznavanje sedme umetnosti, pasionirano gledali filmove recentne produkcije i, još strastvenije, debatovali o njima i razmenjivali utiske. Osmišljen i koncipiran po sistemu "festival festivala", Fest se trudi da, bez obzira na ime aktuelnog selektora i umetničkog direktora, jednoj tako vernoj publici predstavi najznačajnija dela svetskog filma od najdalje tačke istoka i tamošnjih kinematografija do najpoznatije tačke Zapada i Holivuda koji je predstavlja. Tako, na desetine čak i stotinu i kusur filmova, odabranih svake godine kao reprezentacija dometa filmske umetnosti, uvek su predmet rasprava i nesuglasica, zbira istih ili krajnje opozitnih mišljenja i sagledavanja savremenih kinematografskih tokova. I to jeste Fest – mesto proslavljanja tih sličica, koje u sekundi čine magiju zvanu film. Ali kako film imitira život, tako se i život preliva u film, te smo svedoci da je ta nezaobilazna međusobna interakcija dovodila Fest u najveća iskušenja, i da je sam festival činio neraskidiv deo mnogih političkih i društvenih turbulencija svoga vremena.

Pročitajte još

Tako je recimo 1997. godine u Beogradu održano najčudnije i najtragičnije izdanje Festa u njegovoj dugoj istoriji, kako ocenjuje filmski kritičar Milan Vlajčić u svojoj knjizi Fest, odbrojavanje, koje je bilo "dokaz kako u trenutku prelomnih i presudnih istorijskih lomova nestaju razlozi za svetkovine"... Fest je počeo 70. dana Studentskog protesta 1996/97. Svih tih dana, dok su građani i studenti na ulicama gradova zbog krađe glasova na izborima koju je sproveo režim Slobodana Miloševića, vlada opšta podela unutar Saveta Festa – da li manifestaciju treba uopšte održati ili ne! "Ne možemo da ostanemo nemi pred činjenicom da Srbija gori!", izjavljuje dramatično glumac LJubiša Samardžić, tada kao član Saveta, što prenose gotovo svi mediji. Odluka da Festa ipak bude, usvojena je samo zbog višemesečnih iscrpnih priprema, koliko je potrebno da se jedna tako složena i zahtevna konstrukcija, kao što je filmski festival iznese, a posebno u godini koja je trebalo da obeleži jubilej.

Celokupan feljton možete pročitati u najnovijem broju NIN-a.