Najnovije vesti
Premium
Bila je najlepša glumica Holivuda, ali njen stvarni život nadmašio je svaki film da je zavšila i u ROMANU AGATE KRISTI

Bila je najlepša glumica Holivuda, ali njen stvarni život nadmašio je svaki film da je zavšila i u ROMANU AGATE KRISTI

Deril F. Zanuk, osnivač „20th Century Foxa“, imao je ugovore s nekim od najlepših žena Holivuda. Uz njegov studio bile su vezane i Beti Grejbl i Merilin Monro. Ali žena za koju je ovaj mogul bio uveren da je najlepša žena u istoriji filma bila je Džin Tirni.

Slušaj vest
0:00/ 0:00
Džin Trini Foto: Profimedia
Džin Trini

I nije to bila tek uobičajena holivudska floskula. Zelenooka lepotica s istaknutim jagodicama bila je zaista posebna. Osim prelepog lica, imala je i veliki glumački potencijal, pa je bila najtraženije lice četrdesetih godina u filmskoj industriji. Dobila je tako uloge u hitovima „Prepustite je nebu“, „Laura“, „Nebo može da čeka“, „Na rubu zakona“...

Džin Trini
Foto: Profimedia
Džin Trini

Privatni život Džin Tirni ipak je nadmašio onaj fikcijski na filmskom platnu. Njen susret s potpunim strancem pokrenuo je lanac neverovatnih događaja koji su imali dalekosežne posledice. Tirni je bila supruga slavnog dizajnera Olega Kasinija, zaradila je rubeolu tokom Drugog svetskog rata kad je s ostalim glumicama učestvovala u dobrotvornoj akciji deljenja hrane vojnicima u holivudskoj kantini, koju je organizovala USO - organizacija koja je bila tada zadužena za pružanje podrške vojnim jedinicama. Boginje je dobila jer se jedan od vojnika iskrao iz karantina samo kako bi mogao da bude što bliže svojoj omiljenog glumici, piše 24satahr.

KOBNI SUSRET

Kao rezultat toga, u oktobru 1943. Tirni je rodila devojčicu Dariju pre termina. Rubeola je uzrokovala dvostruku štetu. Devojčica se rodila s jedva tri kilograma težine, ali i delimično slepa, gluva i s mentalnim oštećenjem.

Pročitajte još

Dobila je uloge u hitovima „Prepustite je nebu“, „Laura“, „Nebo može da čeka“, „Na rubu zakona“...

Tirni je saznala razlog ove teške urođene ćerkine bolesti tek nekoliko godina kasnije kad su joj se opet ukrstili putevi s čovekom koji ju je zarazio rubeolom i kad je shvatila da je od njega dobila bolest. Onima koji vole krimiće Agate Kristi ovo bi moglo zvučati poznato.

INSPIRACIJA ZA FILM

Upravo taj motiv slavna spisateljica iskoristila je u svom romanu „Razbijeno ogledalo“ iz 1962. i koji je adaptiran u film 1980. s Elizabet Tejlor u glavnoj ulozi. Priča se temeljila na životu slavne glumice.

Džin Trini
Foto: Profimedia
Džin Trini

Agata Kristi ponudila je drugačiji završetak. Suočena s činjenicama, užasnuta Elizabet Tejlor, baš kao što je to bila i Tirni kad je saznala istinu, ubacila je svom obožavatelju otrov u koktel. No, priča Džin Tirni nije bila ništa manje dramatična.

Pročitajte još

Knjiga „Razbijeno ogledalo“ iz 1962, koja je kasnije postala film sa Elizabet Tejlor u glavnoj ulozi, temeljila se na životu slavne glumice Džin Tirni.

Tragedija će progoniti Džin Tirni do kraja života. Ona i Kasini razveli su se 1946, ali su se opet pomirili pre no što se završila brakorazvodna parnica dve godine kasnije. Džin Tirni je rodila i drugu ćerku, devojčicu Tinu. U međuvremenu Džin je počela da ima sve više problema s koncentracijom, pa je to počelo da utiče na njenu glumačku karijeru.

Džin Trini
Foto: Profimedia
Džin Trini

ELEKTROŠOKOVI

Džin je trebalo da preraste u veliku zvezdu nakon romantične komedije „Mogambo“ u kojoj joj je partner trebalo da bude neodoljivi Klark Gejbl, no napustila je snimanje i u ulozi ju je zamenila Grejs Keli. Dve godine kasnije, glumila je s Hemfrijem Bogartom u „Levoj ruci Boga“ iz 1955, kad se ponovno razbolela.

Džin Trini
Foto: Profimedia
Džin Trini

Njen filmski partner pokazao je svoju nežniju stranu jer joj je na setu pomagao da izvlači ulogu samo kako bi dovršila uspešno snimanje. Jedan od razloga zašto je Bogart imao za nju mnogo strpljenja i razumevanja je taj što je i jedna njegova mlađa sestra imala problema s mentalnom bolešću.

Pročitajte još

Godinama kasnije nakon lečenja, Džin se zalagala protiv metode lečenja elektrošokovima rekavši da su joj izbrisali delove sećanja.

Tirni je počela redovno da posećuje psihijatra, da bi na kraju završila u „Harknes paviljonu“ u Njujorku, a onda je promenila ustanovu i otišla u “Institut of Living” u Hartfordu u Konektikatu. Podvrgli su je tretmanima elektrošokovima i prošla ih je čak 27, a sve kako bi pokušali da izleči njenu tešku depresiju. Godinama kasnije, Džin će se zalagati protiv ovakve metode lečenja rekavši da su joj izbrisali delove sećanja.

Džin Trini
Foto: Profimedia
Džin Trini

Ona se kasnije vratila glumi s manjim ulogama u filmovima i na televiziji. Njen poslednji dugometražni film bio je „The Pleasure Seekers“ iz 1964. godine, a njena poslednja uloga bila je u „Skrupuli“ iz 1980. Tirni je umrla od emfizema u Hjustonu 1991, neposredno pre no što je proslavila 71. rođendan. Obe njene ćerke, Darija i Kristina, umrle su u 66. godini. Hauard Hjudžiz, bliski prijatelj Džin Tirni, pobrinuo se za njenu ćerku Dariju, kojoj je plaćao troškove lečenja i smeštaja u posebnoj ustanovi sve do njene smrti - a na tom gestu glumica mu je bila posebno zahvalna.

Pročitajte još

Kako se zarazila rubeolom?

Zaradila je rubeolu tokom II svetskog rata učestvujući u dobrotvornoj akciji deljenja hrane vojnicima, kada je jedan zaraženi vojnik pobegao iz karantina samo da bi nju video.