Obilazak radova: "Razumem kad govore da smo stalno u kampanji - trudimo se da se tako ponašamo"

Rekonstrukcija pruge Niš - Zaječar treba da bude završena u junu ove godine, rekao je prilikom posete Zaječaru ministar građevinarstva Tomislav Momirović.

Srbija

Izvor: Tanjug

Subota, 27.02.2021.

16:14

Obilazak radova:
Foto: TANJUG, NIKOLA ANDJIC

Ministar je podsetio da je rekonstrukcija pruge od 108 kilometara trebalo da bude završena 1. novembra.

"To je strateška pruga za nas. Jako značajna pre svega zbog kargo saobraćaja, ali nadamo se da će se u budućnosti pokrenuti i putnički saobraćaj“, istakao je on.

Istakao je da na ovom poslu problema nisu mali, i dodao da su dobrim delom objektivni, ali da ima i neažurnosti.

"Sada se radovi izvode, a dugo su stajali. Puno smo radili na tome da bismo rešili objektivne probleme, ne mogu sada nikoga da okrivim, a da budem potpuno objektivan, ali ni da gledam blagonaklono što se toliko kasni. Mi očekujemo da ćemo u junu uspeti da završimo tu prugu", naveo je Momirović.

Podrška Zaječaru 1,5 milijardi dinara

U Zaječaru se izvode radovi na četiri saobraćajnice što je podrška republike vredna 220 miliona dinara, a u izgradnju fabrike za preradu otpadnih voda i 48 kilometara kanalizacione infrastrukture biće uloženo 30 miliona evra iz aranžmana sa kineskim partnerima, rekao je danas ministar Momirović.

On je naglasio da su projekti u Zaječaru u poslednjih nekoliko godina sa republičkog nivoa podržani sa 1,5 milijardi dinara.

"Mislim da su svi svesni da samo zajedničkim radom lokalne samouprave i republičke vlade mi možemo da pokrenemo standard kako u celoj državi, tako i u Gradu Zaječaru“, rekao je ministar posle sastanka sa gradonačelnikom Boškom Ničićem.

Momirović je naglasio da investicije koje će Zaječar dobiti kroz saradnju Srbije i Kine treba da budu iskorišćene kako bi se podigla ulaganja u putnu infrastrukturu, krenula investicija u stadion.

"Mislim da Zaječar već sada, a naročito u narednim godinama neće moći da se prepozna“, rekao je on i ocenio da je 220 miliona koliko država ulaže u saobraćajnice u tom gradu petina gradskog budžeta.

On je ocenio da se u Zaječaru do pre desetak dana stajalo sa investicijama u puteve a da se sada krenulo.

"Zajednički kao tim, na čelu sa predsednikom republike, činimo da cela zemlja ide napred a tako i grad Zaječar“, rekao je on.

Kašnjena zbog korona krize

Na novinarsko pitanje da li je reč o predizbornom pokretanju davno dogovorenih radova čiji rok za završetak je bio prošle godine, Momirović je odgovorio da je zbog korona krize bilo puno kašnjenja ne samo u Zaječaru.

"Ne bih rekao da je ovo vezano za predizbornu kampanju, ali razumem i ljude koji govore da smo mi stalno u kampanji. Mi se trudimo da se tako ponašamo, jer to dugujemo građanima", rekao je Momirović i dodao da takve preporuke stižu i od predsednika Republike.

U Zaječaru su gradski izbori zakzani za 28. mart, a Momirović je sa Ničićem obišao radove koje Štrabag izvodi u ulicama Ivana Milutinovića i Vojničkoj.
Foto: TANJUG, NIKOLA ANDJIC
"Da smo razmišljali o izborima krenuli bismo s radovima u novembru. Gledamo Srbiju kao jedinstvenu, mnoge lokalne samouprave sam posetio pre Zaječara iako su ovde uskoro izbori“, rekao je on.

Gradonačelnik o projektima

Gradonačelnik Zaječara Boško Ničić zahvalio se na podršci Vladi Srbije i predsedniku države i ocenio da će projekat koji je dogovoren pre godinu dana sada konačno biti realizovan u potpunosti.

"Danas smo imali priliku da razgovaramo o našim projektima da do 2025. godine rehabilitujemo gotovo sve seoske puteve i ulice koje su uništene“, rekao je on.

Dodao je da je Zaječar dobio i donaciju od 5.000 tona grebanog asfalta koji će dobro doći tamo gde nisu asfaltirane ulice po selima.

On je ocenio da će Zaječaru 30 miliona evra iz državnog ugovora sa Kinom dobro doći za zamenu kompletne kanalizacione infrastrukture i izgradnju postrojenja za preradu otpadnih voda, na koje će biti priključeno i nekoliko novih sela.

"To grad Zaječar sa svojim prihodima nikad ne može da uradi. A dobićemo nešto što je stabilno i što će narednih 50-70 godina ulivati sigurnost građanim, da neće imati nikavih problema“, rekao je on.

Ničić je rekao da Zaječar priprema dokumentaciju za izgradnju obilaznice koja će trajno izmestiti teški saobraćaj iz grada.

"Predstoje nam velika ulaganja. Zahvalnost velika na pomoći, jer se mi ne bi se izvukli iz krize koju smo zatekli 2017. godine da nije bilo ovako velike pomoći", rekao je on.

Kako je istakao dok 2,5 hiljada radnih mesta za Zaječar ne budu obezbeđena, pa se tako ne steknu uslovi za finansijsku samostalnost grada, svaka pomoć je dobrodošla.

"Za takvu pomoć moramo biti zahvalni", istakao je on.

Ulica Ivana Milutinovića biće završena za dva meseca, a čitav projekata sa još dve ulice do prvog maja, najavljeno je danas.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 1

Pogledaj komentare

1 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Sprema se "apokalipsa"

Razvoj veštačke inteligencije (AI) bi mogao da dovede do ukidanja skoro osam miliona radnih mesta u Velikoj Britaniji.

15:36

27.3.2024.

18 h

Podeli: