Grad Vranje dobio nagradu Saveta Evrope

VRANJE

„Partner Evropske nedelje lokalne demokratije 2020“ je nagrada koju je Grad Vranje dobio od Kongresa lokalnih i regionalnih vlasti Saveta Evrope.

Nagrada je dodeljena jedinicama lokalne samouprave koje su svojim aktivnostima u okviru Evropske nedelje pokazale posebnu posvećenost podizanju svesti građana na temu lokalne demokratije, a naročito ovogodišnjoj temi ,,Lokalna demokratija – izgradnja poverenja“.

Zbog epidemiološke situacije, održana je online dodela nagrada u sklopu Godišnjeg sastanka nacionalnih koordinatora ENLD.

Online sastanku u ime gradskog rukovodstva prisustvovali su zamenica gradonačelnika Zorica Jović i gradski većnik Bojan Kostić sa saradnicima.

Jović je istakla da je jedna od ključnih aktivnosti lokalne samouprave u okviru ENLD bila priprema Plana razvoja grada Vranja za period 2021-2030. godine uz učešće građana.

„U okviru Evropske nedelje lokalne demokratije, Grad Vranje je organizovao niz aktivnosti u cilju promovisanja učešća građana na lokalnom nivou u donošenju važnih odluka od značaja za društvenu zajednicu. Promovisan je rad gradske vlasti, komunikacija sa zaštitinikom građana, odbornicima i drugim lokalnim zvaničnicima. Takođe, sprovedena je anketa sa građanima, koji su mogli da daju predloge za realizaciju projekta od značaja za naš grad. Održano je i više edukativnih i interaktivnih radionica, poput upoznavanja predstavnika đačkih parlamenta srednjih škola sa propisima u kreiranju gradskog budžeta i lokalnim finansijama, ali i njihovog aktivnog učešća u smislu simulacije kreiranja budžeta na osnovu njihovih ideja“, rekla je Jović.

Zamenica gradonačelnika je dodala da je ova nagrada podstrek da lokalna samouprava u narednom periodu bude još bolja i kreativnija u promovisanju demokratskih vrednosti na lokalnom nivou i animiranju građana za aktivno učestvovanje u donošenju svih važnih odluka za lokalnu sredinu. Na taj način biće stvoreni uslovi za dalji razvoj i unapređenje Vranja u svim oblastima.

Osim Vranja nagradu je dobio i Grad Niš.

Evropska nedelja lokalne demokratije (ENLD) je godišnji evropski događaj, koji se u koordinaciji Kongresa lokalnih i regionalnih vlasti održava svakog oktobra u cilju obeležavanja donošenja Evropske povelje o lokalnoj samoupravi.

Lokalne vlasti iz svih 47 država članica Saveta Evrope i njihova udruženja pozvani su da registruju i organizuju javne događaje kako bi promovisali i podstakli demokratsko učešće na lokalnom nivou.

Nacionalni koordinator Evropske nedelje lokalne demokratije je Stalna konferencija gradova i opština.

Prati
Obavesti me o
guest

0 Komentara
Inline Feedbacks
Prikaži sve komentare