');
Najnovije vesti
Blic Vesti Društvo

RASTE BROJ OBOLELIH U NOVOM SADU Stokić: Troši se preko 140 tona kiseonika, ako se ovako nastavi moraćemo da otvaramo nove kapacitete

Edita Stokić, direktorka Kliničkog centra Vojvodine, navela je u razgovoru za RTS da broj obolelih raste i da je jasan pokazatelj toga veća potrošnja kiseonika. Broj hospitalizovanih pacijenata u njihovoj ustanovi trenutno iznosi 131, a ukoliko se rast nastavi ovim tempom postojeći kapaciteti neće biti dovoljni i moraće da se otvaraju novi.

Slušaj vest
0:00/ 0:00
Edita Stokic nacelnica KCV Foto: Nenad Mihajlović / RAS Srbija
Edita Stokic nacelnica KCV

Uz Beograd, Novi Sad poslednjih dana prednjači po broju novoobolelih. 21. januara registrovano je 47 novih slučajeva, a od tada broj rapidno raste, pa je samo nekoliko dana kasnije iznosio 258. U petak je broj pozitivnih pacijenata bio 139.

Prema njenim rečima, u Kliničkom centru Vojvodi rad se odvija na tri koloseka i ne podrazumeva da su svi pacijenti sa kojima se radi kovid pozitivni, ali da su ipak određeni kapaciteti morali biti stavljeni u službu prvenstveno borbi sa ovim virusom.

- To nisu samo novooboleli, nego i oni koji dolaze na kontrole, preglede ili sa nekim komplikacijama. Radimo opservaciju, lečenje i tretman pacijenata koji nemaju koronu, ali sa druge strane i određeni kapaciteti su preorjentisani i na lečenje kovid pacijenata. Ako nastavimo sa ovim tempom rasta bićemo prinuđeni da otvaramo nove kapacitete i angažujemo zdravstvene radnike za rad u kovid jedinicama. Poret toga, treći kolosek rada KCV-a je vakcinaciju - rekla je Sokićeva.

Pročitajte još

Danas je na bolničkom lečenju 131 pacijent oboleo od kovida, od kojih 10 zahteva mehaničku ventilaciju, a veliki broj njih primenu intenzivne kiseoničke terapije.

Pre sedam dana u Novom Sadu, ali i u regionu, građani su se masovno okupljali na trgovima kako bi odali počast preminulom kantautoru Đorđu Balaševiću, i to bi moglo da se odrazi na porast broja zaraženih.

Svako okupljanje je rizik

- Definitivno svaki vid okupljanja predstavlja rizik od povećanja broja obolelih - navela je.

Prema njenim rečima, KCV ni u jednom trenutku nije gasio sistem lečenja kovid pacijenata, a od marta prošle godine do sada broj hospitalizovanih je veći od 4.200.

- Uspešno je obavljen porođaj preko 200 kovid pozitivnih porodilja, koje su sa bebama nastavile lečenje u kućnim uslovima - rekla je dodajući da se porast broja obolelih vidi iz potrošnje kiseonika.

- U januaru kad nismo imali obolelih 25 tona se trošilo na mesečnom nivou, da bi u decmbru ta brojka prešišala 140 tona. I ovog meseca imamo povećanu potrošnju, što znači da broj obolelnih raste -

Pored toga, ukazala je i na potrebu za vakcinacijom, koja predstavlja značajnu terapijsku meru, uz pridržavanje mera.

- Ne treba da bude nikakvih prepreka u realizaciji vakcinacije, bilo da se radi o obolelima od dijabetesa 1 ili 2, onih sa oboljenjima štitaste žlezde, autoimunim blestima, jer vakcina ne izaziva kontraindikacije - zaključila je.