27. februar  2021. 11.59  →  16.26 | Izvor: Tanjug

Državne institucije sastavljaju udžbenike istorije, geografije i srpskog jezika

BEOGRAD -

Predsednik Srbije Aleksandar Vučić najavio je danas da će početkom nedelje podneti inicijativu da samo država može da sastavlja udžbenike srpskog jezika, istorije i geografije.

"Srpsku istoriju i geografiju pisaće samo država Srbija", izjavio je predsednik Srbije.

Ministar prosvete podržao inicijativu o školskim udžbenicima

Ministar prosvete, nauke i tehnološkog razvoja Srbije Branko Ružić podržao je inicijativu predsednika Srbije da država preuzme pripremu i štampu udžbenika za nastavne predmete od značaja za očuvanje nacionalne istorije i identiteta.

''Kao i predsednik Vučić, smatram da je važno da sadržaji udžbenika za predmete koji su važni za naš nacionalni identitet, moraju da budu pažljivo birani i dostupni mladim generacijama'', istakao je Ružić, navodi se u saopštenju ministarstva.

Dodao je da je resorno ministarstvo spremno da preuzme nepohodne aktivnosti u smeru otvaranja dijaloga i realizaciji te inicijative.

On je kazao da zna "da će zbog te inicijative biti napada od tajkuna i pojedinih ambasadora, koji će tvrditi da narušava slobodu tržišta".

Njima je poručio "da mogu da se žale UN, EU, i bilo kome drugom, ali da to neće promeniti odluku".

Vučić je ukazao da ne može više biti da se uči o Jasenovcu deset minuta na jednom času.

"Sada neće drugi da tumače našu istoriju. Neka njima i njihovoj majci oduzmu dete pa neka kažu da je to dobro", poručio je predsednik Srbije.

"Dara" važan film, političke reakcije očekivane

"Film „Dara iz Jasenovca“ je važan za naš narod i decu, jer nam deca ne znaju gotovo ništa o Jasenovcu, a političke reakcije o filmu samo potvrđuju da mnogi u regionu i svetu smatraju da Srbe, čim se malo homogenizuju i ojačaju, treba „udariti po glavi“ i spustiti", izjavio je Vučić.

„Važan film za naš narod i decu. Prvo sam se dvoumio, bio za to da nađu nekog velikog filmskog producenta da to postane svetski popularno, a onda sam shvatio da naša deca ne znaju ništa o Jasenovcu“, rekao je Vučić.

Kako je rekao, to je jedno divno i jezivo mesto - divna priroda, a najjezivje mesto zbog počinjenih zločina, u kojem uvek čujete tišinu, kao i u Hirošimi.

Sa druge strane, ukazao je da političke reakcije, od Florijana Bibera do drugih nam jasno pokazuju šta su oni želeli.

„Niko nije takav komentar dao za film o Srebrenici, a tamo se desio strašan zločin. Tada nije bilo da nije dobra viktimizacija, ali kada Srbi naprave film o tome da su žrtve, onda je užas praviti viktimizaciju, jer Srbi će ponovo da budu homogeni, a čim Srbi malo ojačaju treba ih udariti u glavu i spustiti. To misle mnogi u regionu i svetu“, rekao je Vučić.

Dodao je da će biti još sličnih filmova - danas se emituje jedan od Svetozaru Miletiću, a snimaće se i film o Oluji.

„Sve što decenijama nismo radili, sve ćemo da uradimo“, rekao je Vučić i dodao da mu je majka rekla da, ako je on bar malo doprineo filmu, to bio najpametniji način da vrati, da se oduži za spaljene kuće Vučića, za ubijenog dedu.

„Vratili smo zbog stotina hiljada naših ubijenih ljudi, bar da se njihova imena i istina ne zaborave“, rekao je Vučić.

On je podsetio da je finansiranje tog filma pomogla država, kao što će pomoći i gradnju kompleksa u Donjoj Gradini, koji je u planu, te da je odlikovao reditelja Predraga Antonijevića i scenaristu Natašu Drakulić.

„I to je ono što ja mislim o filmu“, poručio je.

On je dodao i da zahvalan reditelju Antonijeviću na tome što je rekao povodom snimanja ovog filma da to „neki nisu mogli, jer nisu imali para ili je ekonomija bila upropašćena, a drugi nisu smeli, ali je Vučić i mogao i smeo“.

"To je", kaže, "nešto najlepše što je neko rekao o njemu".

DSS podržava nadležnost države u pisanju udžbenika

Demokratska stranka Srbije saopštila je danas da ohrabruje najava predsednika Republike da će ubuduće pisanje udžbenika istorije, geografije i srpskog jezika biti u isključivoj nadležnosti države.

Ta stranka podseća da se i ranije zalagala za vraćanje nadležnosti države u izdavanju udžbenika i dodaje da će se za to zalagati u buduće.

DSS predlaže i izmene Zakona o udžbenicima i nastavnim sredstvima, kojima bi se, kako kaže, vratio značaj Zavoda za udžbenike, kao jedine relevantne državne institucije kojoj će zadatak biti izdavačka delatnost udžbenika i nastavnih sredstava.

Smatraju da bi to bilo od nemerljivog nacionalnog i kulturnog interesa Srbije.

Tagovi
Srodne vesti

Broj komentara: 4

Lena  27. 02. 2021. | 16:50
Ovo je odlicna ideja, jer nasa omladina mora biti upoznata sa istorijskim desavanjima nase nacije i svih zrtava koje su pretrpljene, ne bi li smo mi bili danas tu gde jesmo!
Tina  27. 02. 2021. | 19:34
Svaka čast. Država je jedina koja može realno i racionalno da proceni šta je neophodno da naša deca nuče o svom narodu.
Filip  27. 02. 2021. | 20:41
Treba se uključiti u razvoj dece pošto su oni naša budnost, a toga nema bez poznavanja prošlosti.
Miki  27. 02. 2021. | 21:32
Zasto ne i ostale udzbenike ? Zasto "samo" ove navedene ...? Da li domace stamparije ne umeju da rade ?