Aleksandar Paločević, Li Sung Jun i Vladimir Silađi (©MN Press, ©Reuters, ©Shutterstock)
Aleksandar Paločević, Li Sung Jun i Vladimir Silađi (©MN Press, ©Reuters, ©Shutterstock)

Elitna liga Južne Koreje na dlanu: Đonbuk i dalje za koplje ispred svih, Ulsan najveća pretnja, Pohang ostao bez najboljih, Paločević adut Seula

Vreme čitanja: 5min | pet. 26.02.21. | 23:15

U subotu ujutru po našem vremenu kreće 39. sezona u šampionatu ove azijske države. Posle Brazilaca, srpski internacionalci najbrojniji stranci u K1 ligi

Zakotrljala se lopta i na azijskom tlu. Posle šampionata Japana, utakmicom Đonbuka i Seula u subotu (06.00) kreće i najbolja liga Južne Koreja – K1. Pauza između dve sezone je bila skoro četiri meseca. U elitnom šampionatu ove države igraće 12 timova. Novi članovi elite su Suvon Siti i Čedžu Junajted. Igraće se dvokružni sistem svako sa svakim, a onda će najboljih šest ekipa da se bore za titulu. Šampion ide direktno u grupnu fazu Lige šampiona, drugoplasirani i trećeplasirani u kvalifikacije za najjače takmičenje na tlu Azije. Ispada samo najslabiji tim, dok će ekipa koja zauzme 11. mesto da igra baraž za drugoplasiranim timom iz K2 lige.

U Japanu i Kini ubedljivo najbrojniji stranci su Brazilci. Tako je i u Južnoj Koreji, ali nije tako izraženo kao u ove dve zemlje čiji šampionatu su kvalitetniji, sa poznatijim strancima. Posle Karioka najviše ima srpskih internacionalaca. Biće ih čak petorica u ovom šampionatu. Starosedeocu Aleksandru Paločeviću, koji je prešao iz Pohanga u Seul, pridružili su se ove zime tandem iz srpskih klubova, Vladimir Silađi iz TSC-a, pojačanje Gangvona i Aleksandar Andrejević iz novosadskog Proletera, novi član Gvangdžua.

Izabrane vesti

Tu su još i Uroš Đerić iz Suvona i Pazarac Fejsal Mulić. On je ove zime stigao u Seongam iz mostarskog Veleža na jednogodišnju pozajmicu. Zanimljivo, treneri svih 12 klubova u Koreji su domaći stručnjaci.

Poslednjih godina u ligi dominira Đonbuk iz koga stoji moćni automobilski gigant iz Koreje, Hjundai Motors. Prošla sezona je bila istorijska za ovaj klub jer je prvi put osvojena dupla kruna. U finalu Kupa Južne Koreje pao je Ulsan (2:1), najveći rival i u šampionatu. Đonbuk je bio drugi posle prvog dela sezone, ali je u plej-ofu uspeo da pretekne velikog rivala i na kraju ima tri boda više. To je bila četvrta uzastopna kruna za ovaj tim. Broj titula se sada popeo na osam. Prva je osvojena 2009. Za 11 godina čak osam puta je Hjundajevo mezimče stiglo do šampionskog pehara.

Nije bilo nekih velikih transfera ove zime. Đonbuk u sezonu ulazi bez portugalskog trenera Žozea Moraisa. On je doneo klubu istorijsku duplu krunu, ali nije produžio ugovor, pa će na kormilu da bude njegov dosadašnji pomoćnik Kim Sang Sik. Brazilac Gustavo je prošlog leta stigao iz Korintijansa za 2.500.000 evra, a najveće pojačanje za narednu sezonu je ruski napadač Stanislav Iljučenko. On je eksplodirao prošle sezone u dresu Pohanga. Postigao je 19 golova na 26 utakmica, pa mu je to bila ulaznica za najbolji klub u Južnoj Koreji. Plaćen je nešto manje od milion evra.

On je bio drugi strelac lige iza Brazilca Žuniora Negraa koji je postigao 26 golova. On je početkom godine napustio vicešampiona Ulsana i karijeru nastavio u kineskom Čangčuan Jataiju. On je za tri godine postigao čak 67 golova na 94 utakmica. Iako ima 35 godina i dalje ga sluša lopta na azijskim tlu. Šampion je ostao bez veziste Jun Hoa Sona koji je za 4.500.000 evra prešao u kineski Šandung. I ove sezone Đonbuk bi trebalo da bude prvi favorit za osvajanje titule.

Ulsan je ostao bez pomenutog brazilskog golgetera Negraa. Klub je napustio i Norvežanin Bjorn Mars Jonsen koji je ovog meseca pojačao Montreal u MLS ligi. Vicešampion ima novog trenera Mjunga Boa Honga.

Pojačanja za narednu sezonu su gruzijski napadač Valeri Kazaišvili iz američkog San Hozea i Austrijanac iz Hamburgera Lukas Hinterser.

Pohang je prošle sezone bio odličan treći, ali će teško da ponovi taj uspeh jer je ostao bez dvojice najboljih igrača i strelaca. Osim Rusa Iljučenka, klub je napustio i nekadašnji fudbaler Vojvodine Aleksandar Paločević. Iskusni vezista je za milion evra prešao u Seul. Prošle sezone je postigao 14 golova i bio četvrti strelac K1 lige.

U Seulu više nije Aleksandar Pešić, nekadašnji napadač Crvene zvezde. Tim iz prestonice mogao bi da se umeša u borbu za vrh i bude najveća pretnja šampionu Đonbuku i vicešampionu Ulsanu. Đonbuk otvara novu sezonu mečom protiv Seula.

Daegu je zadržao prošle sezone najboljeg strelca, Brazilca Sesinja. On je 18 puta zatresao mrežu rivala. Vladimir Silađi je novi čan Gangvona, a zanimljiv transfer ostvario je Seongam. On je doveo povremenog repezentativca Rumunije Sergijua Buša iz FCSB-a za 300.000 evra. Iskusni napadač je bio odličan u Gaz Metanu, ali se nije snašao u redovima rumunskog giganta, pa ga je vlasnik nekadašnjeg šampiona Evrope Điđi Bekali prodao već posle šest meseci.

Fudbaleri Ulsana, vicešampiona Južne Koreje (©Reuters)Fudbaleri Ulsana, vicešampiona Južne Koreje (©Reuters)

STRANCI U K1 LIGI

ĐONBUK: Takahiro Kunimoto (Japan), Madu Barou (Gambija), Gustavo (Brazil), Stanislav Iljučenko (Rusija).

ULSAN: Dejv Bulthujs (Holandija), Džejson Dejvidson (Australija), Valeri Kazaišvili (Gruzija), Lukas Hinterser (Austrija).

SEUL: Osmar (Španija), Aleksandar Paločević (Srbija), Ikromazon Alibaev (Uzbekistan).

GANGVON: Rustam Ašurmatov (Uzbekistan), Vladimir Silađi (Srbija), Masatoši Išida (Japan).

SUVON: Donejl Henri (Kanada), Teri Antonis (Australija), Nikolao Dumitru (Rumunija), Uroš Đerić (Srbija).

SEONGAM: Rikard Vinbihler (Austrija), Jamšid Iskandarov (Uzbekistan), Sergiju Buš (Rumunija), Fejsal Mulić (Srbija).

DAEGU: Cubasa Niši (Japan), Sesinja (Brazil), Seržinjo (Brazil), Edgar Silva (Brazil).

POHANG: Aleks Gant (Australija), Samjuel Pungi (Angola), Manuel Palasios (Kolumbija).

SUVON SITI: Muriljo Enrike (Brazil), Viktor Andrade (Brazil), Lars Velvijk (Južna Afrika).

ČEDŽU JUNAJTED: Žerso (Gvineja Bisao), Islom Kenzaboev (Uzbekistan), Oskar Zavada (Poljska).

INČON: Herison Delbridž (Australija), Elijas Agvilar (Kostarika), Negueva (Brazil), Stefan Mugoša (Crna Gora).

GVANGDŽU: Aleksandar Andrejević (Srbija), Felipe Silva (Brazil).

JUŽNA KOREJA – 1. KOLO

Subota

06.00: (1,60) Đonbuk (3,70) Seul (5,40)

08.30: (2,00) Daegu (3,25) Suvon Siti (3,70)

Nedelja

06.00: (1,83) Pohang (3,45) Inčon (4,10)

08.30: (2,00) Suvon (3,30) Gvangdžu (3,60)

Ponedeljak

06.00: (1,87) Ulsan (3,40) Gangvon (4,00)

08.30: (2,75) Seonam (2,75) Čedžu (2,80)

***kvote su podložne promenama

ZAVRŠNA TABELA IZ PROŠLE SEZONE

TABELA POSLE PRVOG DELA PROŠLE SEZONE



tagovi

Južna Koreja 1Južna KorejaČonbukUlsanSeulAleksandar Paločević

Izabrane vesti / Najveće kvote


Ostale vesti


Najviše komentara