Ilustracija (©Shutterstock)
Ilustracija (©Shutterstock)

Devojka za sve - od Rivera do Sitija za 10 godina

Vreme čitanja: 6min | pet. 26.02.21. | 23:05

Gvajakil Siti je nekada bio filijala argentinskog velikana, a od 2017. njime rukovodi tim iz plavog dela Mančestera

Svedoci smo enormnih ulaganja u sve poznate grane sporta. Naročito u svetu fudbala u protekle dve decenije, gde se pojavilo gro, u najmanju ruku, sumnjivih i kontroverznih biznismena, pa sve do arapskih šeika i njihovih naftom obojenih milijardi. Jedna od najpoznatijih kompanija u svetu sporta, Siti Fudbal Grup (CFG), poseduje toliko fudbalskih ekipa, da bi komotno mogla da oformi i sopstvenu ligu u kojoj bi oni sami mogli da se takmiče.

Pored Engleske, Australije, Sjedinjenih Američkih Država, Indije, Španije, Kine, Japana, Belgije i Francuske, odnosno Mančestera, Melburna, Njujorka, Mumbaja, Đirone, Sičuana, Jokohame Marinos, Lomela i Troe, svoje predstavnike imaju i na južnoameričkom kontinentu. Već je bilo reči o nekadašnjem Atletiko Torkeu, mladom urugvajskom klubu nastalom na temeljima ekipe iz Kunkuna, predgrađa glavnog grada, danas poznatom kao Montevideo Siti. Poslednji član Sitijeve porodice iz ovog dela sveta početkom godine postao je i najtrofejniji klub Bolivije, koji istini za volju, nije morao da menja obeležja i boje institucije kao ostali članovi, jer su se već podudarale sa nebeskoplavom bojom Građana.

Izabrane vesti

Međutim, Atletiko Torke, iliti Montevideo Siti, nije bio prva filijala građana u Južnoj Americi, kako to ostatak fudbalskog sveta smatra. Prva baza Siti Fudbal Grupe, odakle se kretalo u lov na talente, bila je na totalno suprotnoj strani kontinenta, u prestonici Ekvadora, Gvajakilu. Ali ideju i projekat ovakvog tipa započeo je jedan drugi klub, koji nije mogao da istraje u tome, prvenstveno zbog finansijskih mogućnosti.

Sve je počelo u julu 2007. godine organizovanjem fudbalskog kampa pod nazivom "La Banda Roja te espera", u prevodu "Crvena grupa čeka na vas", a sve pod pokroviteljstvom argentinskog giganta River Plejta. Kamp se sastojao od dece svih uzrasta, u cilju formiranja nižih sekcija ovog kluba, sa mogućnošću putovanja odabranih talenata u Argentinu, u omladinski tim Rivera.

Sa gotovo istom uniformom kao i argentinski velikan, Gvajakil je naredne godine, pod zvaničnim imenom River Plejt Ekvador, debitovao u trećoj kategoriji, kao i u pokrajinskom prvenstvu Gvajakila. Dve godine kasnije, "devojka za sve" je uspela da postane šampion pokrajinskog prvenstva i vicešampion treće kategorije, ostvarivši time promociju u Seriju B. Pet godina kasnije River se popeo na najvišu lestvicu ekvadorskog fudbala, pošto je bio vicešampion druge kataegorije. Promocija u elitni rang iliti Ligu Pro, ostvarena je u poslednjem kolu pobedom na gostovanju nad Sporting Delfinom rezultatom 2:1.

Poslednjeg dana januara 2015. River odigrava svoj prvi meč u najjačem rangu ekvadorskog fudbala, protiv Aukasa, kluba sa kojim je prethodne godine zajedno izborio promociju, s tim što su Papa Aukasi iz Kita završili kao prvaci druge divizije. Ovaj susret odigran je na stadionu Kristijan Benitez Bentankur u Gvajakilu - nazvanom po prerano perminulom ekvadorskom golgeteru - a domaća ekipa slavila je pobedu 2:1. Međutim, ovo nije bila zvanična adresa kluba, koja se ipak nalazila malo dalje, na periferiji prestonice, u kraju La Aurora, koja pripada opštini Daule. Ulaskom u viši rang, tim je svoje mečeve izmestio na gradski stadion, dok mu se zvanična adresa čak i danas vodi na starom zadanju zvanom La Fortaleza, koji se koristi kao trening centar.

Stadion Kristijan Benitez Bentankur, nosi ime, dakle, po istoimenom ekvadorskom igraču poznatom pod nadimkom Čučo, koji je bio član nacionalne selekcije. Nekadašnji napadač bio je as El Nasionala, Santos Lagune, Birmingema, meksičke Amerike i katarskog El Džaiša. Nažalost, Čučo je preminuo 2013. godine u Dohi, u 28. godini od posledica srčanog udara. Naredne godine 20. februara, gradske vlasti preimenovale su stadion, a u njegovu čast dres sa brojem 11 zauvek je povučen iz upotrebe reprezentacije Ekvadora.

U julu 2017. godine na poslednjoj sednici Ekvadorske fudbalske federacije, upravni odbor kluba River Plejt Ekvador obavestio je nadležene o prodaji i preimenovanju kluba. Nekoliko nedelja kasnije, Ministarstvo sporta odobrilo je nov naziv, koji je danas poznat pod imenom Fudbalski Klub Gvajakil Siti, a u istom periodu i novi upravni odbor je obelodanio da je njihov klub postao član CFG-a. Tadašnji predsednik Gvajakil Sitija, Migel Anhel Lor, izrazio je velika očekivanja od ekipe, kao i popularnost koju bi trebalo da stekne među stanovništvom.

"Biti Astiljerista ili Emelekista, jedine su opcije koje su postojale decenijama u ovog gradu. Od sada, možete biti navijač pravog gradskog kluba", rekao je Lor.

Logo tima je promenjen, a novi grb poprimio je prepoznatljive obrise bratskih klubova, u kombinaciju elemenata koji se nalaze na zvaničnom logotipu grada Gvajakila, pored toga i uniforme su ponele nebeskoplave boje.

Iako su očekivanja fudbalske javnosti bila da će vlasnici da ubrizgaju veliki kapital, ipak to se isprva nije dogodilo. Ekipa nije postizala dobre rezultate 2018, već završava poslednja u generalnom plasmanu, što je značilo da od sledeće sezone postaje stanovnik Serije B. Međutim, modifikacija u propisima Generalne skupštine lige i klubova odobrila je predlog da se od naredne sezone u Ligi Pro, takmiči 16 od dotadašnjih 12 klubova koji su činili najjači rang takmičenja, te su se Građani proširivanjem lige zadržali u najjačem društvu.

Najbolji uspeh klub je postigao prethodne sezone kada je završio kao trećeplasirani u drugoj fazi šampionata, sa tri boda manje od prvoplasirane Barselone i dva boda zaostatka za drugim mestom, koje je zauzeo Emelek. Tako se prvi put u istoriji ekvadorskog fudbala dogodilo da prve tri pozicije u šampionatu zauzmu prestoničke ekipe. Uspešna sezona krunisana je kvalifikacijom u Kopa Sudamerikanu, što je takođe, prvo internacionalno iskustvo za Gvajakil Siti.

Okosnica ekipe, na kojoj se zasnivao veliki udeo u ostvarenom uspehu, bukvalno je raščerupana u proteklom prelaznom roku. Najbolji napadač tima, Urugvajac Gonzalo Mastrijani prešao je u redove Barselone, koja je prisvojila i drugog strelca ekipe, argentinskog ofanzivnog vezistu Mičela Ojosa. Mladi Ekvadorac Luis Anhel Kano (21) pojačao je Aukas, dok je Arijel Čaves prešao u argentinski Kilmes. Takođe, tim su napustila i dva igrača koja su imala najveći procenat proigravanja u ekipi, Hose Ajovi i Anhel Garsija koji će od ove sezone nastupati u dresovima Mušuk Rune, odnosno Emeleka. Povrh svega, u penziju je posle dve decenije uspešne karijere, otišao Segundo Kastiljo, nekadašnji as Crvene zvezde i reprezentativac Ekvadora.

Ipak, i pored brojnih gubitaka, Gvajakil Siti je dobro startovao na početku nove sezone, pobedom od 3:1 nad Makarom. Gradski tim koji predvodi Pablo Gavilanez je za vreme prelaznog roka u svoje redove doveo pregršt mladih igrača, angažovanih iz svih krajeva Ekvadora. Među novim članovima našao se i povratnik u otadžbinu Fabert Manuel Balda, nekadašnji igrač španskih niželigaša Grameneta, Prata i Badalone, kao i grčkog Pantrakikosa, a u prestonicu svoje zemlje došao je iz meksičke Santos Lagune. Pored njega, pojačanje u vidu Anhela Kinjoneza već je počelo da se isplaćuje. Dvadesetčetvorogodišnji napadač, koji je zvanično došao kao igrač Barselone, a koja ga je držala na pozajmici u Deportivo Kuenki, postigao je drugi gol na meču sa Makarom.

Noćas od 01.00 po srednjoevropskom vremenu, Gvajakil gostuje u Kuenki, istoimenoj ekipi, u susretu koji otvara drugo kolo prve faze ekvadorskog prvenstva. Domaću ekipu muče višegodišnji finansijski probelemi, a na otvaranju nove sezone pretrpela je ubedljiv poraz od Emeleka, koji ju je savladao sa 4:1.

Što se tiče međusobnih duela ove dve ekipe, na poslednjih 10 mečeva Deportivo je slavio četiri puta, dok su Građani upisali dva trijumfa, a čak četiri puta susret je završen bez pobednika. Poslednji zabeležen dvoboj odigran je 19. decembra pošle godine i pripao je Gvajakilu, a meč pre toga u istoj sezoni, na stadionu Alehandro Serano u Kuenki, okončan je podelom bodova.

EKVADOR 1 - 2. KOLO

Subota

01.00: (2,15) Deportivo Kuenka (3,30) Gvajakil Siti (3,20)

20.00: (1,30) Universida Katolika (5,00) Manta (9,00)

22.30: (2,80) Makara (3,25) Independijente del Valje (2,40)

Nedelja

01.00: (2,15) Aukas (3,35) Emelek (3,15)

19.00: (8,00) Olmedo (5,30) LDU Kito (1,30)

21.30: 9. Oktobar - Mušuk Runa

23.55: (1,33) Barselona (4,70) Tehniko Universitario (8,50)

Utorak

01.00: Delfin - Orense

*** kvote su podložne promenama


Piše: Đorđe RADONJIĆ


tagovi

Ekvador 1Gvajakil SitiDeportivo KuenkaEkvadorJužna AmerikaMančester SitiRiver Plejt

Izabrane vesti / Najveće kvote


Ostale vesti


Najviše komentara