Treća ruska vakcina verovatno će štititi i od novih sojeva 1Foto: EPA-EFE/OMER MESSINGER

Ponovna vakcinacija protiv virusa korona trećom ruskom vakcinom „kovivak“ može se vršiti kroz dve do tri godine, saopštio je glavni lekar medicinskog centra „Lider medicine“ Evgenije Timakov televiziji „Moskva 24“, a prenosi Sputnjik.

Prema rečima Timakova, najefikasnija opcija zaštite protiv virusa korona će ubuduće najverovatnije biti upotreba različitih vakcina.

– U trenutku sa snažno izraženim kontaktom sa virusom korona, u vreme jake epidemije, vakcinišemo se vakcinom „Sputnjik Ve“. Nakon godinu dve, kada ta vakcina još dejstvuje, nastavljamo da se vakcinišemo drugim vakcinama, uključujući i „kovivak“, rekao je ovaj infektolog.

Timakov je dodao da je „kovivak“ napravljen na bazi proverene platforme koja je više puta korišćena prilikom pravljenja drugih vakcina.

„Pošto je ta vakcina napravljena od celog virusa, u principu, sve mutacije virusa koje budu ozbiljne, mogu se uzeti, odgojiti virus i pokrenuti proizvodnju nove vakcine u istim pogonima“, rekao je on.

Treća vakcina protiv virusa korona u Rusiji je registrovana nedavno, a ranije je direktor instituta „Čumakov“ Ajdar Išmuhametov saopštio da oni poseduju tehnologije i iskustvo koje omogućava da se, bez problema, napravi vakcina protiv svih sojeva kovid 19.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari