Dostupni linkovi

Obilježena 17. godišnjica pogibije Borisa Trajkovskog u blizini Mostara


Polaganjem vijenaca ispred spomen obilježja na Matića brdu - Rotimlja, između Mostara i Stoca na jugu Bosne i Hercegovine u petak je obilježena 17. godišnjica pogibije tadašnjeg predsjednika Makedonije (sada Sjeverne Makedonije) Borisa Trajkovskog.

On je zajedno sa saradnicima i članovima posade stradao u avionskoj nesreći prilikom dolaska u Mostar gdje se održavala Međunarodna investicijska konferencija.

Počast Trajkovskom i ostalim stradalim, odali su brojni izaslanici i delegacije, saopšteno je iz Vlade Federacije BiH.

Komemorativnoj ceremoniji prisustvovala je i delegacija Republike Sjeverne Makedonije koju su predvodili zamjenik predsjednika Vlade, Ljupčo Nikolovski i ministrica za rad i socijalnu politiku Jagoda Šahpaska.

„Predsjednik Tajkovski je bio mudar, iskren i otvoren političar, poštovan ne samo u svojoj zemlji nego i u regionu i šire. Važio je za iskrenog, hrabrog i otvorenog lidera od kojeg možemo mnogo da naučimo i na nama je da produžimo njegovo djelo“ poručio je Nikolovski.

Sjeverna Makedonija i BiH su se na prigodan način prisjetile velikog čovjeka koji je ostavio značajan trag u novijoj histroiji, ali i osvjedočenog prijatelja Bosne i Hercegovine", navedeno je iz Vlade Federacije BiH.

Dodaje se da je „Trajkovski je tokom predsjedničkog mandata predano radio na prijemu Makedonije u NATO, kao i na približavanju ove zemlje Evropskoj uniji. Radio je i na produbljenju odnosa dvije zemlje kao i na stabilnosti i prosperitetu cijele regije“.

Avion makedonske vlade srušio se 26. februara 2004. godine na području sela Rotimlja, između Mostara i Stoca. Osim Trajkovskog u nesreći su stradali savjetnici iz njegovog ureda Dimka Ilkova-Bošković, Risto Blaževski i Anita Lozanovska, zaposlenik makedonskog Ministarstva vanjskih poslova Mile Krstevski, članovi osiguranja Boris Velinov i Ace Velinovski, te piloti Marko Markovski i Branko Ivanovski.

Komisija za ispitivanje uzroka nesreće,koju je formiralo Vijeće ministara zaključila je da su pad aviona prouzrokovali propust posade, loše održavanje letjelice i nepovoljni vremenski uslovi.

XS
SM
MD
LG