ATIF DUDAKOVIĆ ZARAŽEN KORONOM: Ispred bolnice u Sarajevu transparentima mu daju podršku!
Foto: YT Screenshot

Pandemija

ATIF DUDAKOVIĆ ZARAŽEN KORONOM: Ispred bolnice u Sarajevu transparentima mu daju podršku!

Bosna i Hercegovina -

General i bivši komandant 5.korpusa armije BiH Atif Dudaković smešten je u kliniku Podhrastovi u Sarajevu zbog komplikacija izazvanih korona virusom.

Dudaković je pre nekoliko dana smešten u ovu medicinsku ustanovu.

On već duže vreme ima problema s zdravljem.

Ispred bolnice danas su ostavljeni transparenti: "Izdrži generale".

Ko je Atif Dudaković

Dudaković je završio srednju vojnu školu u Zadru, a 1976. Vojnu akademiju, smer artiljerija.

Početak rata 1991. godine zatekao ga je u Zadru, u Artiljerijskom školskom centru, posle čega je prešao u Knin, gde je dobio čin kapetana i funkciju komandanta artiljerije pod komandom tadašnjeg kapetana prve klase Ratka Mladića.

U aprilu 1992. postao je komandant opštinske teritorijalne odbrane Bihaća, zatim komandant Druge muslimansko-hrvatske pešadijske brigade.

U ratu u BiH je napredovao do brigadnog, a potom i divizijskog generala, a na mesto komandanta Petog korpusa Armije BiH sa sedištem u Bihaću postavljen je 1. novembra 1993. Jedinice pod njegovom komandom porazile su jedinice Zapadne Bosne Fikreta Abdića.

Posle rata bio je komandant zajedničke komande Vojske Federacije BiH.

BN TV je pre par godina objavila video-snimke, nastale 9. jula 1994., na kojima su pripadnici Narodne odbrane Autonomne pokrajine Zapadna Bosna, koje je zarobio Peti korpus u akciji na Izačiću, koju je predvodio Dudaković.

Dudaković, okružen vojnicima, pitao je tada gde su dva zarobljenika, a kad je dobio odgovor da su u kampanjoli, izdao je naredbu: "Streljati na licu mesta".

Protiv Dudakovića su 2006. godine krivičnu prijavu Tužilaštvu BiH podneli tadašnji predsednik i premijer RS, Dragan Čavić i Milorad Dodik, nakon što su televizije u RS emitovale video snimke kako Dudaković naređuje paljenje kuća.

Reč je o amaterskom video snimku nastalom u okolini Gline i Dvora na Uni, 7. i 8. avgusta 1995. godine, na kojem se pripadnici vojnih formacija "Crne mambe" iz Hrvatske i odreda "Hamze" iz BiH najsurovije obračunavaju sa srpskim vojnicima i civilima koji tokom "Oluje" napuštaju Krajinu.

Dudaković je ranije naveo da mu nije poznato šta su radile njemu potčinjene jedinice. Radio-televizija Srbije prikazala je 7. avgusta 2006. nove video snimke na kojima se vide pripadnici Petog korpusa Armije Bosne i Hercegovine, pod komandom Dudakovića, kako pale srpska sela u Bosanskoj krajini, u nastavku akcije "Oluja", 16. i 17. septembra 1995. godine.

Penzionisani general tzv. Armije BiH sumnjičio se za ratne zločine počinjene na teritoriji zapadne Krajine, na području Petrovca, Ključa, Sanskog Mosta i Krupe na Uni. Po podacima institucija u Republici Srpskoj, koje se bave traženjem nestalih, u akcijima Petog korpusa Armije BiH, tokom 1995. godine, u opštinama Petrovac, Bihać, Bosanska Krupa, Sanski Most i Ključ ubijeno je 870 srpskih civila i 400 vojnika, a spaljeno više od 30 sela.

Na tom području nađena je 21 masovna grobnica Srba koje su pripadnici Petog korpusa Armije BiH ubili tokom vojne akcije “Maestral”,

Kurir.rs/Avaz.ba

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track