CIA SKINULA OZNAKU TAJNOSTI SA IZVEŠTAJA: Saudijski princ naredio ubistvo novinara Kašogija!
Foto: EPA/Profimedia

raskomadali ga u konzulatu u istanbulu

CIA SKINULA OZNAKU TAJNOSTI SA IZVEŠTAJA: Saudijski princ naredio ubistvo novinara Kašogija!

Planeta -

Administracija američkog predsednik Džoa Bajdena skinula je oznaku tajnosti sa izveštaja obaveštajne službe o ubistvu saudijskog novinara Džamala Kašogija.

Kako se tvrdi u izveštaju, saudijski princ Muhamed bin Salman odobrio je da se u Istanbulu novinar „zarobi ili ubije“.

Izveštaj, koji je dostavila Kancelarija direktora nacionalne obaveštajne službe, navodi da se ova ocena zasniva na "kontroli donošenja odluka" u Saudijskoj Arabiji, gde se konkretno misli na prestolonaslednika, kao i na "direktnom učešću ključnog savetnika i članova "zaštitnog detalja" Muhameda bin Salmana u pomenutoj operaciji.

"Od 2017. godine, prestolonaslednik ima apsolutnu kontrolu nad bezbednosnim i obaveštajnim organizacijama Kraljevine, što čini izuzetno malo verovatno da bi saudijski zvaničnici izveli operaciju ove prirode bez njegovog odobrenja", navodi se u izvršnom rezimeu izveštaja.

U izveštaju se dalje navodi da je princ „na Kašogija gledao kao na pretnju Kraljevini i široko podržavao upotrebu nasilnih mera ako je potrebno da bi se utišao“.

Autori dokumenta takođe pišu da imaju "veliko poverenje" da je sedam osoba čija su imena navedena u izveštaju "učestvovalo, naredilo ili na bilo koji drugi način saučesnik ili odgovoran za smrt Džamala Kašogija" u ime bin Salmana.

"Ne znamo da li su ove osobe unapred znale da će operacija rezultirati Kašogijevom smrću", napominje se u izveštaju.

Kako smo ranije preneli, Saudijci koji su likvidirali Kašogija do Istanbula leteli su avionom privatne kompanije koju je godinu dana ranije pre likvidacije zaplenio Muhamed bin Salman, objavio je ranije CNN pozivajući se na dokumenta koja imaju oznaku "Strogo poverljivo".

U dokumentima u koje je CNN imao uvid, saudijski ministar preneo je naređenje prestolonaslednika bin Salmana da se odmah odobri završetak neophodnih procedura za prenos vlasništva nad kompanijom "Sky Prime Aviation".

U dokumentu je takođe predstavljena procedura putem koje je vlasništvo ove privatne kompanije trebalo da bude prebačeno na državni fond 2017. kojom presedava prestolonaslednik. Likvidatori su zatim 2018. koristili avion da bi otišli do Istanbula i u saudijskom konzulatu ubili i raskomadali novinara Kašogija u oktobru mesecu 2018.

Pre nego što je skinuta oznaka tajnosti sa ovih dokumenata Bajden je telefonom pričao sa kraljem Salmanom, a ne njegovim sinom.

Kurir.rs/CNN

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track