Češka: Nova vanredna situacija i velike restrikcije kretanja zbog pandemije 1Foto: EPA-EFE/ MARTIN DIVISEK

Češka vlada uvela je večeras ponovo vanrednu situaciju zbog pandemije virusa korona koja se otela kontroli i odlučila da pooštri mere, zatvori Čehe na tri sedmice u okruge gde žive, zatvori škole, obdaništa i skrati spisak radnji koje ostaju otvorene.

Vanredna situacija biće na snazi do 28. marta, a vlada će pokušati da još smanji kontakte i mobilnost ljudi, pre svega tako što je naredila da naredne tri nedelje Česi ne napuštaju okrug u kome žive, osim zbog posla, odlaska lekaru ili hitno neophodnog obilaska porodice.

„Sve mere imaju jedini cilj da okrenu trend krive zaraženih i hospitalizovanih koja raste, pre nego što bude kasno. Mere su stroge, ciljane i oročene. Cilj nije da šikaniramo ali policija će biti vidljiva. Verujemo da će većina građana imati razumevanja i ostaće kod kuće. Izlazak zbog sporta i u slobodno vreme moguć je samo na teritoriji opštine“, kazao je nakon sednice vlade šef Centralnog kriznog štaba i ministar unutrašnjih poslova Jan Hamaček.

Česi će morati policiji da pokažu potvrdu od poslodavca ako napuštaju okrug poslom, u drugim nužnim slučajevima pisanu izjavu kuda idu i zašto a policiji ako bude potrebno može da pomogne i oko 5.000 vojnika.

„Čak i kada ove mere budu efikasne naredne sedmice možemo da očekujemo priraštaj od 20.000 novozaraženih dnevno. Ukoliko bude potreba iskoristićemo ponudu pomoćio iz inostranstva. Od 1. marta u naseljima napolju biće obavezna maska nivoa zaštite FFP2 ili hirurška maska, u radnjama, javnom prevozu ili na poslu maska nivoa zaštite FFP2“, kazao je ministar zdravlja Jan Blatni.

Od 1. marta vlada zatvara sve škole i obdaništa a skratila je i spisak radnji koje mogu da budu otvorene samo na najnužnije potrebe.

„Restrikcije ne važe za industriju ali uključujemo preduzeća u testiranje zaposlenih i za nekoliko dana testiranja radnika biće obavezna“, kazao je ministar industrije i trgovine Karel Havliček.

Premijer Andrej Babiš apelovao je večeras na Čehe koji su već frustrirani i besni zbog haotičnih koraka vlade od jesenjeg talasa pandemije kovid-19 i masovno krše mere, da pokušaju da vrate onu solidarnost iz prvog talasa u proleće prošle godine kada su svi poštovali mere.

„Želimo da se svi vratimo godinu dana natrag i ponašamo isto. Ako to ne uradimo ceo svet će videti Bergamo u Češkoj jer naš zdravstveni sistem neće biti u stanju da to izdrži. Svestan sam da je naša vlada napravila puno grešaka ali želimo da nam date još jednu šansu da zajedno izdržimo te tri sedmice, zaustavimo virus i vratimo se normalnom životu“, rekao je premijer Babiš.

U Češkoj je vanredna situacija na snazi od 5. oktobra, a iako je u lokdaunu od 28. decembra u februaru zemlja je ponovo najgora u Evropi po broju novozraženih za poslednji sedam dana a druga najgora po broju preminulih iza Slovačke.

Opozicija je danas u parlamentu optužila vladu da je ona dobrim delom kriva za čak 19.999 preminulih, uz opasku da bi parlament, kada bi svakoj žrtvi pandemije kovid-19 u Češkoj bila odata pošta minutom ćutnje, ćutao čitavih 14 dana.

Razlog alarmantnog porasta priraštaja novozaraženih i pacijenata na intenzivnoj nezi toliko da je bolnicama ostala svega 14 odsto kapaciteta za najteže kovid-19 pacijente jeste između ostalog širenje britanske mutacije virusa korona, spora vakcinacija i odbijanje oko 40 odsto Čeha da poštuju mere, jer 76 odsto nacije prema poslednjoj anketi za Svetsku zdravstvene organizaciju veruje da vlada nema pojma šta radi i kako da zaustavi epidemiju.

Češka je danas dostigla brojku od 20.000 preminulih od posledica kovida-19, a zbog velikog broja novoobolelih, koji se ne smanjuje, bolnički sistem je na ivici izdržljivosti

Ministar zdravlja Jan Blatni saopštio je da je do danas umrlo 19.999 ljudi koji su bili pozitivni na koronavirus, a od početka epidemije zvanično je potvrđeno više od 1,2 miliona zaraženih, što je 11 odsto populacije, prenosi Hina.

Uprkos svim epidemiološkim merama i upozorenjima stručnjaka, broj novoobolelih se ne smanjuje, a u proteklom danu ih je bilo 14.457, zbog čega je premijer Andrej Babiš upozorio da se zemlja približava potpunoj „katastrofi“ u bolnicama, ako se ne smanji broj zaraženih.

Zbog sve teže epidemiološke situacije češki parlament je danas usvojio zakon koji vladi omogućava da uvodi mnoga ograničenja, poput zatvaranja tržnih centara.

U bolnicama širom zemlje od koronavirusa se leči više od 7.200 ljudi, pa je vlada dala zeleno svetlo za razgovore s Nemačkom i Poljskom o prebacivanju najtežih pacijenata.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari