MAMIĆ NEĆE U ZATVOR: Vodiće Dinamo u mečevima sa Murinjovim Totenhemom
Foto: Profimedia

čeka kraj postupka

MAMIĆ NEĆE U ZATVOR: Vodiće Dinamo u mečevima sa Murinjovim Totenhemom

Fudbal -

Gotovo tri godine nakon što je nepravosnažno proglašen krivim zato što je s bratom Zdravkom, i poreznikom Milanom Pernarom, malverzacijama oštetio Dinamo i državu za najmanje 115,8 miliona kuna, Dinamov trener Zoran Mamić još uvek čeka pravosnažnu presudu, podsećaju hrvatski mediji na proces koji je uzdrmao najmoćniju fudbalsku braću u komšiluku.

Očekivalo se da izricanje pravosnažne presude bude 3. marta, što bi u slučaju potvrde presude sa prvog stepena značilo da Zoran Mamić zbog odlaska na izdržavanje zatvorske kazne neće moći da vodi Dinamo protiv Totenhama u osmini finala Lige Evrope, ali će, ipak, voditi ekipu, makar u dvomeču sa "Pevcima".

Utakmice sa engleskim klubom igraju se 11. i 18. marta.

Podsetimo, u junu 2018. Zdravko Mamić je nepravosnažno osuđen na šest i po godina zatvora, a Zoran Mamić na četiri godine i 11 meseci zatvora. Zato što je osuđen na manje od pet godina zatvora, Mamić mlađi nije automatski upućen na izdržavanje kazne, nego na slobodi čeka pravosnažnost presude. Njegov brat je dakle dobio zatvorsku kaznu višu od spomenutog limita, ali je umesto odlaska u zatvor odabrao beg u Bosnu i Hercegovinu, gde se i danas nalazi.

Međutim, gotovo tri godine nakon što je Županijski sud u Osijeku napisao nepravosnažnu osuđujuću presudu protiv Zdravka Mamića i ostalih te nekoliko dana nakon što je održana sednica Vrhovnoga suda na kojoj se odlučivalo o žalbama na tu presudu, osječki Županijski sud danas je jednoj od stranaka, Ani Šikić, bivšoj supruzi Zorana Mamića, s gotovo trogodišnjim zakašnjenjem poslao prvostepenu presudu. To dodatno produžava trajanje postupka i čekanje na pravosnažnu presudu.

Inače, dok Mamić bude vodio Dinamo protiv Totenhama, počinje mu suđenje za malverzacije u Dinamu po drugoj optužnici.

Ana Šikić se, kako prenosi Index, žalila i Vrhovni sud mora pre donošenja pravosnažne presude da sasluša obrazloženje njene žalbe, zbog toga će se održati još jedna sednica, a ona neće biti sigurno do 13. aprila, dokad su popunjeni i objavljeni termini rasprava.

Zoran Mamić, Zdravko Mamić
foto: AP

Početkom marta bi trebalo konačno početi i suđenje Mamićima po drugoj optužnici za pljačku Dinama u kojoj USKOK tvrdi da su izvlačili novac putem transfera igrača i fiktivnih ugovora sa "off shore" kompanijama, redom povezanih s Mariom Mamićem, Zdravkovim sinom i Zoranovim nećakom.

Suđenje je trebalo početi 19. oktobra prošle godine, ali otad se iscrpljuju svi poznati mehanizmi odlaganja, što zbog korone ili otkazivanja punomoći advokatima, što oteže postupak jer država Zdravku Mamiću mora dodeliti branioca po službenoj dužnosti, a on se pak morao upoznati s građom spisa koji ima na hiljade stranica. USKOK veruje da su sad svi mehanizmi iscrpljeni i da će suđenje konačno započeti. Protiv begunca Mamića potvrđena je i treća optužnica zbog malverzacija s novcem Dinama na austrijskom računu.

Kurir sport / Index.hr

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track