APR: Većina obveznika dostavila izveštaje za statističke potrebe 1Foto: www.apr.gov.rs

Agencija za privredne registre (APR) saopštila je danas da je zaključno sa 25. februarom preko Posebnog informacionog sistema dostavljeno 168.222 izveštaja za statističke potrebe za 2020. godinu, što je 31 odsto više nego u istom periodu prošle godine.

Zaključno sa jučerašnjim danom dostavljeno je 62 odsto, a kreirano 94 odsto od očekivanog broja izveštaja.

Poseban sistem za sastavljanje i dostavljanje finansijskih izveštaja je složen informacioni sistem koji, između ostalog, omogućava jedinstven postupak unosa izveštaja, računsku i logičku kontrolu unetih podataka, elektronsko potpisivanje i dostavljanje finansijskih izveštaja u formi elektronskog dokumenta.

U saopštenju APR-a se navodi da je Agencija kontinuirano vršila kontrolu rada sistema i otklanjala probleme omogućavajući nastavak rada u tom sistemu, koji je prethodnih dana istovremeno koristilo izmedju 30.000 i 50.000 obveznika.

Iz APR-a podsećaju da su Zakonom o računovodstvu propisani rokovi za dostavljanje izveštaja, te s toga apeluje na sva pravna lica i preduzetnike, koji svoje poslovne knjige vode po sistemu dvojnog knjigovodstva, da do 1. marta 2021. godine dostave, pre svega, izveštaje za statističke potrebe.

Takodje, lica koja nisu imala poslovnih dogadjaja, niti u poslovnim knjigama imaju podatke o imovini i obavezama, do 1. marta treba da dostave izjavu o neaktivnosti.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari