Naslovna / Psihologija

Kućna zen bašta – odličan regulator stresa

Priredio/la: M. R. |17:00 - 26. 02. 2021.

Velika – u dvorištu, ili mala u dnevnoj, radnoj ili spavaćoj sobi, svakako je interesantan i delotvoran način za kanalisanje stresa i spuštanje visokog pritiska

Vaša lična zen bašta kanališe stres ali i podstiče kreativnost Foto: Shutterstock

Zen vrtovi nastali su u Japanu tokom vladavine carice Suiko kao deo mahajanskog budizma čija se doktrina, za razliku od ostalih koje podrazumevaju učenje iz knjiga ili ritualno obožavanje, fokusira na meditaciju i pažnju. Imati svoju ličnu zen baštu, danas je jednostavno i korisno.

Smirenje i veza sa prirodom

Sledeći logiku i ideju nastanka, zen bašte pomažu umu da se smiri, usredsredi i fokusira. Kombinacija peska, kamenja, šljunka, a ponekad i biljki, vode ili mostova, ove bašte stvaraju osećaj smirenosti, spokoja i mira kao i bliskosti sa prirodom. Velike, spoljne zen bašte mogu sadržati drveće, vodene elemente, pa čak i mostove, dok su male bašte jednostavan spoj kamenčića i peska na nekoj vrsti dublje podloge nalik, recimo, poslužavniku ili plićoj kutiji, uz male grabulje.

Bilo da rešite da se bavite zen vrtlarstvom ili opuštanjem praveći talase u svojoj maloj, sobnoj zen bašti, sigurno ćete imati neke psihofizičke benefite. 

Opuštanje i oslobađanje od stresa

Čin grabuljanja čak i male zen bašte može biti neverovatno opuštajući jer talasi u pesku simbolizuju vodu tj.talase generalno, što uvek pomaže u ublažavanju stresa. Velike bašte zahtevaju više nege ali i više akcije – aktivnosti stvari poput čupanja korova same po sebi mogu biti meditativni čin.

Podsticanje kreativnosti

Uređivanje spoljne zen bašte doprineće i većoj kreativnosti nego sređivanje običnog vrta ili dvorišta. Pravljenje različitih vrsta talasa na površini peska kao i raspored kamenčića koji će imati samo vama znanu simboliku, podstaći će vašu maštu i pokrenuti kreativni naboj i sa kućnom zen bašticom.

Podsetnik za meditaciju

Vrlo je verovatno da ćete steći naviku da redovno meditirate u svojoj zen bašti, ili praveći pauze u radu ili nekoj drugoj aktivnosti uz svoju malu, kućnu. Vremenom vam za ovaj postupak neće biti potreban alarm jer će vas potreba za osećajem mira koji imate kada te radnje upražnjavate, vući da im se posvetite – jednostavno, biće vam potrebno.

Koncentracija, fokus i disciplina

Zen vrt je bukvalno rečeno jedna vrsta vizuelnog podsetnika da ostanete mirni i skoncentrisani tokom dana, bez obzira na to koje su stresne situacije kojima ste izloženi. Pravljenje određenih grupa talasa grabuljicama takođe podstiče disciplinu, a uređujući sobnu zen bašticu na drugačije načine i drugačijim rasporedom kamenčića, menjaćete rituale uz istu želju za postizanjem mira i ravnoteže.

Dekorativan i decentan ukras

Mala zen bašta u vašem domu može ulepšati svaki ambijent svojom elegancijom i mirnoćom. Teško da će neko ko vam dođe u posetu izbeći da se informiše šta je to, gde ste je nabavili i kako „radi“.

Akcija i reakcija

Ako imate prostora i volje da se posvetite uređenju spoljne zen – bašte, bićete i više fizički aktivni. To je sjajan način da kombinujete istezanje, jačanje mišića i pokrete. Ove aktivnosti sigurno će dovesti do različitih fizičkih i mentalnih manifestacija poput nižeg krvnog pritiska i smanjenom riziku od depresije.

 

Pre preuzimanja teksta sa našeg sajta obavezno pročitajte USLOVE KORIŠĆENJA. Posebno obratite pažnju na član 6. i 8.2.
TEME:
Vaš komentar nam je dragocen!

Ostavite odgovor

Preporučujemo