Prolećne alergije kucaju na vrata a oni koji imaju probleme moraju na vreme da se pripreme. Drveće i cveće napupilo, trave bujaju, mirisi se šire a alergije napadaju.

Ljudi koji dobro poznaju “svoje” alergije znaće i da razlikuju simptome alergije i korona virusa. Kod alergija oči suze, nos curi, javja se grebanje u grlu, bol u grlu. Korona simptomi su nedostatak ukusa, nema curenja iz nosa, kašalj je suv, oseća se umor, temperaturica je povišena.

Stručnjaci savetuju da oni koji imaju alergiju kada se vrate kući obavezno sklone odeću koju su nosili i istuširaju

Važno je nositi masku, ona štiti od virusa, zagađenja koje je enormno u Srbiji, kao i čestica iz biljaka koje izazivaju alergiju. Dakle, maska je obavezna i efikasna.

Dobro je nabaviti prečišćivače vazduha koji štite od svih gore pomenutih elemenata. Ne otvarajte prozore da alergeni ne preplave vašu kuću.

Ističe se da je koncentracija alergena najjača pre podne do deset sati. Dakle, ako ne morate odložite izlazak za kasnije.

Napolju nosite naočare da zaštitie oči.

Nemojte jesti šećer, mleko, gazirana pića, nezdrave grickalice i sve ono što se naziva nezdravom hranom. Treba ojačati imunitet. Postoje brojne tablete protiv alergija ali se posavetujte sa lekarom ili farmaceutom.

Savetuju se i neka prirodna sredstva, udisanje ulja eukaliptusa, nane, lavande, korišćenje meda i jabukovog sirćeta, kopriva je odlična za imunitet ima je u obliku tinktre ili čaja.

Ukoliko imate visoku temperaturu i kašljete obavezno se javite doktoru.