Vlast preko tabloida napada rektorku 1Foto: FoNet/ Božana Pavlica

Krivičnu prijavu koju je protiv nje podnela Državna revizorska institucija (DRI) zbog nenamenskog trošenja budžetskog novca, rektorka Beogradskog univerziteta Ivanka Popović do danas nije videla. Zato, kako kaže za Danas, ne može ni da je komentariše.

Ali prijava nije promakla „oku“ tabloida bliskih vlasti koji su je dobili „svojim“ kanalima. Jer DRI nije o tome izvestio javnost ni saopštenjem, niti na konferenciji za medije, a kako je krivična prijava objavljena u tabloidima pre nego što je Rektorat uopšte o tome obavešten, juče nismo dobili odgovor od državnog revizora. Ostali smo uskraćeni i za odgovor da li su na isti način postupili i u slučaju bivše dekanke Filološkog fakulteta Ljiljane Marković, u čijem poslovanju su takođe utvrdili nepravilnosti u trošenju budžetskog novca, ali je u pitanju bio mnogo veći iznos.

– Bilo bi jako dobro da se uradi analiza deset ili dvadeset nalaza DRI i da se vidi da li su dizane krivične prijave za neuporedivo veće sume i za sume kod kojih je bilo očigledno da se radi o proneveri, pošto ovde ničega takvog nema. Ako se to ne desi i ako se desi da te krivične prijave u neuporedivo gorim situacijama nisu podnošene, onda očigledno postoji razlog zašto se sada podnosi, a u slučajevima „većih grešnika“ to nije bio slučaj – rekao je za Istinomer Aleksandar Popović, predsednik Saveta Univerziteta u Beogradu.

On je apsolutno uveren da Ivanka Popović nije prekršila zakon i da „ni jednog jedinog filtera nije u svoj džep stavila“.

Sagovornici Danasa iz akademske zajednice nemaju dilemu – orkestrirani napadi na rektorku u tabloidima i pokušaji njene diskreditacije od ljudi koji nemaju nikakve veze sa Univerzitetom u Beogradu, jasan su znak „odakle vetar duva“.

Na pitanje u kojoj meri aktuelna dešavanja imaju političku konotaciju, Aleksandar Popović kaže da je „moguće da se radi o jednoj vrsti pritiska na fakultete koji treba da predlože kandidate za rektora ili rektorku, na Senat koji treba da usvoji predlog i da glasa ako ima više kandidata, i na Savet koji na kraju bira i razrešava“.

Profesor Hemijskog fakulteta u Beogradu Branimir Jovančićević kaže za Danas da bi za njega lično bilo iznenađenje ukoliko bi aktivnosti vladajućih struktura u značajnijoj meri bile usmerene protiv Ivanke Popović.

– Mislio sam da je Ivanka Popović siguran kandidat za drugi mandat, najpre jer vrlo retko neko napušta rektorsko mesto posle prvog mandata, a drugi razlog je što ona do sada nije napravila neki veći „greh“ koji bi je eliminisao po svaku cenu. Možda ona svojom umerenošću i dobrim balansom između vlasti i akademske zajednice nije za ove tri godine pokazala dovoljno bliskosti prema vlastima. Možda taj stepen bliskosti nije bio dovoljno visok i zbog toga se smatra da nije dobar kandidat za drugi mandat. S druge strane, stiče se utisak da ne postoji protivkandidat . U takvoj situaciji možda je rešenje da se izvrši pritisak kako bi se sama povukla i praktično odustala od kandidature. Time se otvara prostor i mogućnost za lakši izbor nekog drugog kandidata koji možda ne bi mogao da joj parira. Ali koliko ja poznajem Ivanku Popović, a znam je preko 20 godina i lično i profesionalno, ona se neće povući. Moje mišljenje je da vlast, ukoliko želi, neće uspeti da je slomi – smatra Jovančićević.

On kaže da je za njega pre tri godine bilo iznenađenje zašto je ona u tolikoj meri bila podržana za rektora, kao što je i danas iznenađenje što je izgubila status čvrstog kandidata vladajućih struktura, ako se ima u vidu da u međuvremenu nije uradila ništa krupno i loše protiv njih.

Na naš komentar da se ovo tumači kao odmazda zbog doktorata ministra finansija Siniše Malog, Jovančićević kaže da rektorka nije htela da pređe preko odluke Etičkog odbora Univerziteta u Beogradu, niti je mogla da utiče na njihovu odluku.

– Ona je postupila demokratski i prihvatila odluku Etičkog odbora koji je po svom sastavu vrlo autoritativan i nije nimalo naivan – smatra Jovančićević.

On dodaje da Popović tokom prethodne tri godine vodila Univerzitet u Beogradu na akademskom nivou i da je štitila interese akademske zajednice. To je, kaže, vidljivo i po tome kako se ponela u slučaju otpuštenog profesora Pravoslavno bogoslovskog fakulteta Rodoljuba Kubata, pošto je učestvovala u akciji da mu se pomogne u obezbeđivanju sredstava za život, kao i u rešavanju njegovog statusa.

I dešavanja u Studentskom parlamentu Univerziteta u Beogradu (SPUB), o čemu je naš list juče pisao, takođe se dovode u vezu sa predstojećim izborima, pošto u Savetu UB sedi i šest studentskih predstavnika koje bira SPUB.

Međutim, novoizabrani v. d. student prorektor Luka Marošanin tvrdi za Danas da je smena starog rukovodstva „usledila kao posledica nerada, nemara za studente i njihove probleme, kao i toga što sam rad Parlamenta nije dovoljno transparentan“.

– Većina delegata u SPUB-u, kojoj i sam pripadam, uvek je imala korektan odnos sa rektorkom Popović. O tome da li ćemo podržati nekog od kandidata za rektora možemo da pričamo tek kada vidimo spisak kandidata, posle diskusije samih delegata o ovome – ističe Marošanin.

On potvrđuje da će predstavnici studenata u Savetu UB biti zamenjeni prvom prilikom, „prvenstveno zato što ne predstavljaju volju većine delegata u Studentskom parlamentu UB“.

– Osim činjenice da ih je birala manjina, važno je istaći i da su neki od njih godinama bliži profesorima nego ostalim studentima – kaže Marošanin.

Šta piše u prijavi?

U krivičnoj prijavi koju je podneo DRI, piše da je rektorka tokom 2019. izvršila rashode u ukupnom iznosu od 2.918.053 dinara iz sredstava budžeta Srbije na osnovu ugovora o radu na određeno vreme bez pravnog osnova. Ugovori su zaključeni sa osobama koje je angažovala, a da prethodno nije pribavila saglasnost nadležnog organa za njihovo zapošljavanje kod korisnika javnih sredstava, čime je, navodi se, nenamenski potrošila sredstva iz budžeta.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari