Društvo

Saradnja medicinara RS i Srbije, razmjena podataka o virusu i vakcini

Saradnja medicinara RS i Srbije, razmjena podataka o virusu i vakcini
Foto: N.N. | Saradnja zdravstvenog sistema RS i Srbije, razmjena podataka o virusu i vakcini

BANJALUKA - Eminentni medicinski stručnjaci iz Srbije danas će u Univerzitetskom kliničkom centru RS (UKC RS) održati predavanje o iskustvima s virusom korona, te vakcinama protiv kovida-19.

Govora će biti i o zajedničkim iskustvima u borbi protiv virusa korona, te o izazovima koji tek slijede, a tiču se procesa vakcinacije.

Vlado Đajić, generalni direktor Univerzitetskog kliničkog centra RS, rekao je da se ovim nastavlja saradnja zdravstvenog sistema RS i Srbije.

"Imamo eminentne stručnjake iz Beograda koji će našim medicinskim radnicima predstaviti svoja iskustva, ali i iskustva svjetskih stručnjaka iz ovih oblasti. Jedan kolega iz Srbije izvršio je danas operaciju jednog našeg pacijenta", rekao je Đajić.

Đajić je zahvalio zdravstvenim radnicima iz Srbije za doprinos Srpskoj u liječenju pacijenata, ali i edukaciji medicinskog kadra u UKC RS.

Jovica Milovanović, zamjenik generalnog direktora UKC Srbije, rekao je da saradnja UKC RS, kao centra zdravstvenog sistema u Srpskoj, i UKC Srbije, kao kičme zdravstvenog sistema Srbije, traje godinama.

"U UKC RS dolazim godinama da zajedno s kolegama otorinolaringolozima operišem. Ovaj posao je dinamičan, a otkako je pandemija kovida-19 počela u skladu s tim smo prilagodili aktivnosti i međusobnu saradnju", kazao je Milovanović.

Ana Banko, virusolog Instituta za mikrobiologiju i imunologiju Medicinskog fakulteta Univerziteta u Beogradu, kazala je da joj je zadovoljstvo da s kolegama iz RS razmijeni zajednička iskustva u vezi s pandemijom virusa korona.

"Kovid-19 je s nama već godinu dana i jedino zajedničkim delovanjem različitih naučnih oblasti, zdravstvenih delatnosti i ujedinjeni regionalno, ali i u svetu, možemo da suzbijemo pandemiju", rekla je Banko.

Dodala je da će na predavanju sumirati šta su zdravstveni radnici do sada naučili o virusu korona, te o izazovima koji su pred medicinarima.

"Prije svega mislim na proces vakcinacije. Ja kao virusolog, u saradnji sa drugim kliničkim granama, predstavljam dileme i kontroverze koje se tiču primene vakcine u različiti populacijama, načinu na koji oni deluju, te šta je njihov krajni efekat", objasnila je Banko.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, kao i na X nalogu.

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije