Poziv da Priština dobije bezvizni režim 1Foto: Benoit BOURGEOIS

Odbor za spoljne poslove Evropskog parlamenta usvojio je u utorak izveštaj o Kosovu koji je pripremila izvestiteljka Viola fon Kramon Taubadel, u kome je ponovljen poziv za pet država članica Evropske unije koje ne priznaju Kosovo da to učine, kao i da Kosovo dobije bezvizni režim sa EU.

Prema pisanju portala „Prishtina Insight“, u tekstu koji je Kramon Taubadel podelila na svom tviter profilu, u saopštenju za štampu se naglašava da je nezavisnost Kosova nepovratna i da bi priznanje svih država članica EU bilo korisno za normalizaciju odnosa Kosova i Srbije.

Odbor je takođe pozdravio snažnu posvećenost Kosova unapređenju evropskog puta i napredak postignut u prilagođavanju pravnog okvira. Međutim, evroparlamentarci su izrazili žaljenje zbog slabe primene zakona i borbe protiv korupcije.

„Borba protiv korupcije mora da bude intenzivirana na svim nivoima“, istakao je odbor, dodavši da kosovski pravosudni sistem i dalje podrivaju nedostatak odgovornosti, pitanje transparentnosti i uplitanje politike.

Izvestiteljka Kramon Taubadel izjavila je da je usvajanje izveštaja sa 50 glasova za, 10 protiv i devet uzdržanih, pokazalo da većina u Evropskom parlamentu podržava Kosovo na njegovom evropskom putu.

Ona je dodala da su evropske institucije morale da „urade svoj domaći zadatak“, navodeći da je većina u odboru s tim u vezi pozvala Evropski savet da konačno usvoji bezvizni režim za građane Kosova.

Pomenuti portal je objavio da je određeni broj poslanika u odboru, uglavnom iz krajnje desnih i krajnje levih poslaničkih grupa, pokušao da uloži amandmane na izveštaj, na delove koji se odnose na pozive da zemlje koje nisu priznale Kosovo to učine, kao i na segment oko ubrzavanja procesa vizne liberalizacije. Među deset članova odbora koji su glasali protiv izveštaja bilo je četvoro poslanika iz krajnje desničarske poslaničke grupe „Identitet i demokratija“ i troje iz poslaničke grupe krajnje levice. Dvoje španskih poslanika iz Evropske narodne partije takođe je glasalo protiv izveštaja, kao i jedan grčki evroparlamentarac.

Podsetimo, spoljnopolitički odbor Evropskog parlamenta glasao je u utorak o amandmanima i izveštajima u celosti na izveštaje o Kosovu i Srbiji, koje su uradili izvestioci Viola fon Kramon Taubadel i Vladimir Bilčik.

Selaković: „Poznati antisrpski agitator“

Ministar spoljnih poslova i član Predsedništva Srpske napredne stranke Nikola Selaković oglasio se u utorak saopštenjem, zbog tvita Viole fon Kramon, u kome poručuje da u Srbiji vladini zvaničnici i državni mediji distribuiraju dezinformacije i propagandu. „Nema potrebe za botovima kada imate sopstvene televizije, radio-stanice i medije“, napisala je Fon Kramon.

Selaković je uzvratio rečima da je „poznati antisrpski agitator Viola fon Kramon još jednom uhvaćena u laži u pokušaju da naškodi reputaciji naše zemlje, izmišljajući postojanje državnih medija u Srbiji i sve to ilustrujući fotografijom bilborda kojim list „Informer“ zahvaljuje kineskom predsedniku Si Đinpingu zbog pomoći našoj državi u borbi protiv epidemije virusa korona“.

– Ne samo da gospođa Fon Kramon laže kada u srpskom medijskom prostoru halucinira državne medije, dezinformisanje i propagandu, već je upravo ona jedan od najvećih i najbesramnijih dezinformatora i proizvođača lažnih vesti u evropskoj administraciji, i sve to čini vođena neskrivenom mržnjom protiv Srbije. Podsećam da je gospođa Fon Kramon izvestiteljka za samoproglašeno „Kosovo“ u Evropskom parlamentu, i da je nemoguće razlučiti da li je odvratnija njena patološka mržnja prema Srbiji ili njena ljubav iz interesa prema separatistima u Prištini – naveo je Selaković.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari