Jelena Trivan za B92.net: "Nakon negativne kampanje protiv Dare, skeptična sam"

Film "Dara iz Jasenovca" ipak je ušao u razmatranje za Oskara u kategorijij "Najbolji film", a Jelena Trivan, predsednica Filmskog centra Srbije, za naš portal kaže da "nije reč o novoj vesti".

Kultura

Izvor: B92

Petak, 26.02.2021.

13:14

Jelena Trivan za B92.net:
Foto: Printscreen/ TV Prva

"'Dara' je prijavljena prvo kao kandidat za film na stranom jeziku koji je sa neengleskog govornog područja, ali s obzirom na to da je film imao američku distribuciju onda je prijavljen za sve kategorije", kaže Jelena Trivan za naš portal.

"Prljava kampanja u Americi protiv filma o Jasenovcu"

Podsetila je da je prošle godine Oskara za najbolji film osvojio korejski naslov "Parazit" koji je ujedno bio prvi film na stranom jeziku koji je osvojio tu kategoriju, te da kandidatura "Dare" u opštoj trci nije uopšte posebna novost.

"Glumio bih u 'Dari' i ustašu"

Dodaje da je ipak izuzetno skeptična.

"Nakon negativne kampanje koje se vodila protiv 'Dare', bila bih vrlo iznenađena da osvoji Oskara", prokomentarisala je Jelena Trivan za B92.net.

Negativna kampanja počela je spornim filmskim kritikama koje su izašle američkim publikacijama "Varajeti" i "El-Ej tajms", koji su nazivali ovo ostvarenje Predraga Antonijevića "neprikrivenom srpskom nacionalističkom propagandom".

Ove kritike umnogome su doprinele tome da "Dara" ispadne iz trke za Oskara u kategoriji "Najbolji film na stranom jeziku" ali i iz trke za Zlatni globus.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

28 Komentari

Možda vas zanima

Podeli: