Najnovije vesti
Vesti Svet
Evropski poslanici traže smenu ambasadora EU na Kubi: "PRIKLONIO SE TAMNOŠNJEM REŽIMU"

Evropski poslanici traže smenu ambasadora EU na Kubi: "PRIKLONIO SE TAMNOŠNJEM REŽIMU"

Šesnaest poslanika Evropskog parlamenta zatražilo je od šefa diplomatije EU Žozepa Borelja da smeni ambasadora EU na Kubi Alberta Navara jer se navodno "priklonio tamošnjem režimu" koji "niti poštuje niti brani ljudska prava".

Slušaj vest
0:00/ 0:00
Evropska unija zastava Foto: Profimedia / RAS Srbija
Evropska unija zastava

- Želimo da izrazimo zbunjenost i neodobravanje neobičnog i redovnog ponašanja ambasadora Evropske unije na Kubi, gospodina Alberta Navara - navodi se u pismu koje su potpisali poslanici iz Evropske narodne stranke (EPP) ), Obnovite Evropu i grupe Evropskih konzervativaca i reformista, prenosi briselski Politiko.

Poslanici su naveli da je Navaro, između ostalog, potpisao pismo upućeno predsedniku SAD Džou Bajdenu u kome se traži ukidanje američkih sankcija Kubi i nemešanje u poslove te zemlje.

Pročitajte još

- Takvo ponašanje, pored toga što je neprimereno, potpuno je strano funkcijama i standardima ponašanja kojim bi trebalo da se upravlja diplomatski predstavnik EU, uz otežavajuću okolnost koja mu je omogućila da se obrati vladi treće zemlje, prijatelju i saveznici EU, za koju nije akreditovan - navodi se u pismu poslanika EP.

Poslanici su zaključili da je Navaro zauzeo političke stavove slične stavovima režima na Kubi i da dozvoljava sebi "slobode tipičnije za političkog lidera nego za diplomatskog predstavnika".

Politiko navodi i da Boreljov portparol nije bio dostupan za komentar.