BiH

Dodik: Prijedlog zakona o ispitivanju porijekla imovine uputiti strankama i vlasti i opozicije

Dodik: Prijedlog zakona o ispitivanju porijekla imovine uputiti strankama i vlasti i opozicije
Foto: Screenshot | Dodik: Prijedlog zakona o ispitivanju porijekla imovine uputiti strankama i vlasti i opozicije

BANJALUKA - Izvršni komitet SNSD-a utvrdio je da zajednički prijedlog Zakona o ispitivanju porijekla imovine uputi svim strankama i vlasti i opozicije, te da nakon toga zajednički bude poslat u NSRS, kazao je Milorad Dodik, lider ove partije.

"Danas je usvojena inicijativa za donošenje Zakona o ispitivanju porijekla imovine čiji će prijedlog biti upućen svim partijama koji učestuju u vlasti, ali i opozicionim strankama. Vjerujemo da će sve partije, i vladajuće i opozicione razmotriti Prijedlog ovog zakona, uputiti sugestije i prijedloge da se dalje zajedno dogovaramo o konačnom rješenju", istakao je Dodik, prenosi RTRS.

Dodik je danas nakon sjednice Izvršnog komiteta SNSD-a u Banjaluci rekao da se taj zakon bazira na onome što Srbija već ima, sa specifičnostima vezanim za Republiku Srpsku.

"Intencija je da se zakonski reguliše ova oblast i interes nam je da postignemo što širi konsenzus prije rasprave u Narodnoj skupštini. Vjerujemo da će partije razmotriti dokument i nama dostaviti svoje mišljenje o tome. Bilo bi dobro da u tome učestvuju i opozicione politička partije, čime bi stvarili drugačiju amtosferu opšte podrške za donošenje ovog zakona", rekao je Dodik.

Naglasio da je SNSD spreman da na bazi ovog prijedloga razgovara i o rješenjima u samom zakonu, te da prihvati i one prijedloge koji odgovoraju samom cilju tog zakona.

Dodik je na konferenciji nakon sjednice potvrdio pisanje "Nezavisnih" da će Milan Tegeltija, bivši predsjednik VSTS-a i Osnovnog suda u Banjaluci biti njegov pravni savjetnik.

"Koliko znam, sinoć je napisano rješenje. On će se baviti pitanjima vezanim za pravosuđe BiH. Vjerujem da je iz spekulativnih razloga izbačen iz VSTS. Kao moj savjenik imaće mogućnost da se na neki način, bar informativno, uključi i mene obavještava o tim temama. VSTS je ostao bez pozicija za Srbe. Priprema se neka nakaradna postavka u pravosuđu", rekao je Dodik.

On je rekao da je Izvršni komitet pozdravio rezultate izbora u Doboju i Srebrenici, te da su ranije spekulacije o navodnim krađama pale u vodu.

Dodik je rekao da su rezultati potvrdili volju naroda u tim opštinama i snagu SNSD-a kao vodeće partije.

"Mi smo preporučili našim organima u Doboju da naprave što širu skupštinsku većinu i uključe sve partije koje to žele. Bez obzira na bojkot koji se desio Srebrenici, smatramo da se političkim predstavnicima Bošnjaka koji to žele, a imaju legitimitet na ovim izborima, ponudi popuna struktura lokalne vlasti iz prošlosti koja je uvažavala pozicioniranje predstavnika tog naroda", rekao je Dodik.

On je rekao da nesposobnost Federacije BiH da formira Vladu govori o političkom ambijentu koji dolazi s te strane.

Prema njegovim riječima, osnovni cilj je na tom planu priča o reformama izbornog zakonodavstva.

"Mi smo formirali ekipu stručnjaka za tu oblast i artikulisaćemo svoj stav. Naravno, čekamo sudbinu razgovora u FBiH u vezi sa izborom članova Predsjedništva BiH, a naš stav ostaje isti – Republika Srpska ostaje pri tome da se u njoj na direktnim izborima bira srpski član Predsjedništva. Dakle, Srpska će birati svog člana i ne možemo prihvatiti prijedloge da to on bude biran u parlamentu ili na drugi način", poručio je Dodik.

On je ponovio da Srpska nije uključena u razgovore o tome kako će se tamo birati članovi Predsjedništva.

"Tamo je rečeno da FBiH u ovom trenutku na tom planu bira Bošnjaka i Hrvata. I oni trebaju dati rješenja u tom smislu. Da li će uspjeti, ne znam, ali od tog rješenja zavise i druge intervencije u izborno zakonodavstvo. Mi želimo biti dio onih koji će doprinijeti da to zakonodavstvo bude transparentno, jasno i onemogući spekulacije, pa i vezano za izbor CIK-a i mnogo čega", rekao je Dodik.

On je naveo da SNSD očekuje da se otvori pitanje odgovornosti CIK-a BiH za štete nanesene u izbornom procesu.

"Smatramo da članovi CIK-a treba da budu smijenjeni, podnesu ostavke i daju šansu da se u legitimnom procesu izabere nova CIK koja će biti odgovorna za sprovođenje izbora koji će biti veoma delikatni", naveo je Dodik.

On je dodao da će od izbora naredne godine zavisiti sudbina i BiH.

"Ako se Bošnjaci i Hrvati dogovore o rješenju u FBiH, stvoriće se uslovi da razgovaramo o drugim elementima modifikovanja izbornog zakonodavstva. Mi ćemo predložiti da mandat pripadne stranci bez preferencijalnih procedura jer se pokazalo da je to najveći osnov političke korupcije u BiH. Naravno, poslanici su važni, ali partije predlažu te ljude", rekao je Dodik.

Kada je riječ o uređivanju procedure glasanja, Dodik je rekao da je cilj da sve u tom smislu bude transparentno i da se onemoguće bilo kakve spekulacije na izbornim mjestima.

"Mi smo da se uvede ta metodologija, ali ne i za digitalni proces glasanja koji se kao spekulativan pokazao i u SAD, iako one važe za zemlju sa najvećom demokratijom u svijetu", rekao je Dodik. 

Sjednici su prisustvovali i potpredsjednici SNSD-a Željka Cvijanović, Radovan Višković, Nebojša Radmanović i Igor Radojičić, te generalni sekretar stranke Luka Petrović.

Sjednici, između ostalog, prisustvovali i članovi Izvršnog komiteta SNSD-a Nada Tešanović, Denis Šulić, Slavko Mitrović, Zoran Tegeltija i drugi.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, kao i na X nalogu.

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije