Princ Hari: Mediji u Velikoj Britaniji su mi uništavali mentalno zdravlje

Vojvoda od Saseksa je u TV emisiji Džejmsa Kordena govorio o životu u Americi posle izlaska iz kraljevske porodice.

Vojvoda od Saseksa rekao je da se povukao iz kraljevskih dužnosti pošto je britanska štampa stvorila „toksično okruženje" što je uticalo na njegovo zdravlje.

Princ Hari je rekao voditelju TV emisije Džejmsu Kordenu da je takva situacija i pisanje štampe „uništavalo njegovo mentalno zdravlje".

Bakingemska palata potvrdila je prošle nedelje da princ i njegova supruga Megan neće nastaviti kraljevske dužnosti.

Vojvoda je insistirao na tome da je pre reč o „povlačenju nego odstupanju (sa dužnosti)".

Par, koji očekuje drugo dete, preselio se u Kaliforniju sa jednogodišnjim sinom Arčijem pošto je u martu prošle godine formalno odstupio sa mesta kraljevske porodice.

Prošlog januara su objavili da žele da se povuku kao „stariji" kraljevski članovi i počnu da rade na tome da se finansijski osamostale.

Prošle nedelje, iz Bakingemske palate je saopšteno da se vojvoda i vojvotkinja neće vratiti kraljevskim dužnostima.

Kao rezultat, moraće da vrate počasna vojna imenovanja i kraljevska pokroviteljstva.

U Kordenovoj emisiji The Late Late Show, snimljenoj pre nego što je potvrđeno da Hari i Megan neće nastaviti kraljevske dužnosti, vojvoda od Saseksa se vozio sa britanskim voditeljem na dvospratnom autobusu koji je kružio Los Anđelesom.

Upitan o odluci da se povuče sa kraljevskih dužnosti, princ Hari je insistirao na tome da „nikada nije odlazio" i da se „povukao, a ne odstupio".

„Kao što su mnogi mogli da primete, stvoreno je zaista teško okruženje. Svi znamo kakva može da bude britanska štampa. I to je uništilo moje mentalno zdravlje. Govorio sam sebi - ovo je otrovno."

Rekao je da je „učinio ono što bi učinio bilo koji suprug [ili] otac" i odselio porodicu, ali je insistirao: „Nikada neću otići, uvek ću davati doprinos".

Na pitanje Kordena kako vidi vlastitu budućnost posle ukidanja mera zbog pandemije korona virusa, Hari je odgovorio: „Moj život će uvek biti posvećen javnoj službi i Megan je na to pristala".

Prince Harry, Duke of Sussex and the Duchess of Sussex in the Ascot Landau carriage during the procession after getting married
PA
Hari i Megan su se venčali u dvorcu Vindzor u maju 2018.

I vojvoda i vojvotkinja od Saseksa u prošlosti su preduzimali zakonske mere protiv medija.

Megan je nedavno pobedila u postupku o zaštiti privatnosti protiv Dejli mejla zbog objavljivanja odlomaka iz pisma njenom ocu.

Kada je njegova supruga započela pravni postupak protiv Dejli mejla, vojvoda je opisao „bolan" uticaj „nemilosrdne" kampanje štampe protiv nje.

„Izgubio sam majku i sada gledam kako moja supruga postaje žrtva istih uticajnih sila", rekao je ranije princ Hari.

Osvrćući se na pokojnu majku Dajanu, princezu od Velsa, Hari je rekao da „najdublje strahuje od ponavljanja istorije".

Ranije ovog meseca, Hari je takođe uspešno završio postupak protiv novina Mejl od Sandej (Mail on Sunday), tužeći ih za klevetu zbog, kako se ispostavilo, lažnih tvrdnji da je „okrenuo leđa" Kraljevskim marincima pošto je odstupio sa kraljevskih dužnosti.

The Duke and Duchess of Sussex and their son
PA
Arči je rošen 6. maja 2019. godine

U opširnom intervjuu, vojvoda je takođe stao u odbranu Netfliksove dramske serije Kruna (The Crown), odgovarajući na neke kritike o tome kako je prikazana istorija Kraljevske porodice.

„Naravno da nije sve skroz tačno, ali okvirno daje predstavu o tome kakav je to način života, koji su pritisci obavljanja dužnosti i službe iznad porodice i svega ostalog šta iz toga može proizaći", rekao je.

„Mnogo mi je prijatnije da gledam seriju nego da čitam tekstove o mojoj porodici, supruzi ili sebi."

Prošlog septembra vojvoda i vojvotkinja dogovorili su s Netfliksom da naprave niz angažmana, a nedavno su počeli da vode i podkasta u saradnji sa Spotifajem.

Hari je takođe otkrio da je Arčijeva prva reč bila „krokodil" i da mu je kraljica poslala aparat za vafle za Božić.

Rekao je da su se sa kraljicom i vojvodom od Edinburga, princ Filip, koji je trenutno u bolnici zbog infekcije, čuli preko Zuma, kao i da su videli Arčija kako „trčkara okolo".


Pratite nas na Fejsbuku i Tviteru. Ako imate predlog teme za nas, javite se na bbcnasrpskom@bbc.co.uk

  • 021

    01.03.2021 12:52
    A sto nije abdicirao? Cekao 35g. da ga odvede zena sa sve titulom i silnim novcima. Gde god, ko god.... treba imati dostojanstva koje on ocigledno nema. Porodica je porodica, kakva je takva je , nasa je. Avaj, polako nam unistavaju i to malo sto smo imali, PORODICU.
  • Драган

    27.02.2021 09:40
    Откад?
    Откад то Британци имају "медије"? То су средства масовног испирања мозга и ширења најподлијих лажи и смутњи. И код нас су дошли са тим смрадом, окупатори.
  • Иги

    27.02.2021 00:44
    Могу мислити какве је он само проблеме имао у животу, добро је остао нормалан.

Komentari čitalaca na objavljene vesti nisu stavovi redakcije portala 021 i predstavljaju privatno mišljenje anonimnog autora.

Redakcija 021 zadržava pravo izbora i modifikacije pristiglih komentara i nema nikakvu obavezu obrazlaganja svojih odluka.

Ukoliko je vaše mišljenje napisano bez gramatičkih i pravopisnih grešaka imaće veće šanse da bude objavljeno. Komentare pisane velikim slovima u većini slučajeva ne objavljujemo.

Pisanje komentara je ograničeno na 1.500 karaktera.

Napiši komentar


Preostalo 1500 karaktera

* Ova polja su obavezna

Ostalo iz kategorije BBC - BBC

Zlatne vize: Šta predstavljaju i zašto su kontroverzne

Više od 60 zemalja nudi programe „zlatne vize” koji stranim ulagačima omogućavaju dobijanje prebivališta ili čak državljanstva po ubrzanom postupku. Za mnoge koji podnose zahtev to je prilika za početak novog života, ali problem ovakvih programa su korupcija i cene nekretnina.