Film Magazin

Umetnost je zaraza za koju ne želimo lek: Kultni filmovi na ovogodišnjem Festu (VIDEO)

Umetnost i kultura u današnjem svetu i bez koronavirusa nalazi se u zapećku, daleko od prioriteta jednog moderenog društva. Sve se svelo na jeftinu zabavu, prostakluk i instant zadovoljstva, a večne teme i klasična umetnička remek-dela postaju neka vrsta muzejske kategorije koje interesuju samo istinske zaljubljenike.

Usled pogoršane epidemiološke situacije, preti nam se novim zatvaranjima i merama, a ljubitelji filma nadaju se da će imati prilike da uživaju u ovogodišnjem festivalu „Fest“, koji se planira u periodu od 2. do 11. aprila.

Plan i program festivala sadržaće i jednu veoma interesantnu celinu u kojoj je planirano prikazivanje svih kultnih ostvarenja koja su obeležila prethodna izdanja Festa.

Biće prikazani klasici kinematografije „Ponoćni kauboj“ Džona Šlezingera, „Odiseja u svemiru“ Stenlija Kjubrika, „Zmijsko jaje“ Ingmara Bergmana, „Ander Rubljov“ Andreja Tarkovskog, „Tristana“ Luisa Bunjuela, ali i još mnogo legendarnih filmova.

„Ponoćni kauboj“ prikazan je na prvom ikada održanom festu , a glavne uloge maestralno su izneli Dastin Hofman i Džon Vojt. Film je dobio tri Oskara, za najbolji film, najbolji adaptirani scenario i najbolju režiju. Glavna glumica u filmu, Silvija Majls, ujedno je bila i prva pristigla gošća u istoriji ove manifestacije. Šlezingerov film, čija se radnja odvija oko prijateljstva naivnog žigola u Njujorku (Vojt) i sitnog prevaranta (Hofman), jedan je od filmova koji spadaju u deo opšteg obrazovanja, te bi mlade generacije zainteresovane za ovu vrstu umetnosti svakako morale da ga stave na svoju „watchlist-u“.

Film „Odiseja u svemiru“ Stenlija Kjubrika, takođe je prikazan na prvom izdanju Festa 1971. godine. Radnja prati putovanje na Jupiter s računarom Halom 9000 nakon otkrića tajanstvenog crnog monolita koji utiče na ljudsku evoluciju. Film se bavi temama egzistencijalizma, ljudske evolucije, tehnologije, veštačke inteligencije i vanzemaljskog života.

Odiseja u svemiru nominovana je za četiri Oskara, a iznenađujuće se može pohvaliti samo jednim, dodeljenim za vizuelne efekte. U narednim decenijama film je stekao kultni status, a kritičari i filmski stvaraoci ga smatraju jednim od najuticajnijih filmova svih vremena.

Ostvarenje „Andrej Rubljov“ slavnog ruskog reditelja Andreja Tarkovskog imalo je svetsku premijeru 1966., a prvi put je prikazano na Festu 1973. godine. Film zasnovan na životu istoimenog ruskog slikara ikona iz 15. veka, ponovo se našao na Festu 2008. godine kada je održana projekcija restaurirane verzije. Tim povodom je gost Beograda i festivala bio ruski snimatelj Vadim Jusov, koji je radio i na originalnoj verziji filma.

Međunarodni filmski festival – Fest se ove godine održava pod sloganom „Povratak u budućnost“, sa namerom da kao najveća i nadaleko poznata filmska manifestacija u zemlji i regionu, doprinese ponovnom oživljavanju bioskopskih platna i povratku filmske publike u bioskope. Organizator je Centar beogradskih festivala (CEBEF), pod pokroviteljstvom Grada Beograda i uz podršku Ministarstva kulture i informisanja.

Fest će ove godine biti održan uz poštovanje svih mera Vlade Republike Srbije i Kriznog štaba za suzbijanje koronavirusa. Organizacionom timu festivala je prioritet zdravlje i bezbednost kako publike, tako i gostiju i festivalskog tima.

Plakat 49. FEST
Foto: rts.rs

Informacije o prodaji karata za 49. Međunarodni filmski festival biće naknadno objavljene, prenosi RTS.

Korona virus i muzika: Da li će biti koncerata 2021? Glastonberi festival već otkazan

 

Čitajte Luftiku na Google vestima

Antonije Kosanović

Traži smisao u vreme besmisla, rečima potkradajući emocije.

Dodaj komentar

Klikni da objaviš komentar

18 Shares
Share via
Copy link