Biznis Privreda
Hrvatska se ZADUŽILA na međunarodnom tržištu još dve milijarde evra

Hrvatska se ZADUŽILA na međunarodnom tržištu još dve milijarde evra

Hrvatsko Ministarstvo finansija objavilo je danas da je na međunarodnom tržištu kapitala realizovalo dve tranše obveznica u ukupnom iznosu od dve milijarde evra, što je prvo zaduživanje države putem obveznica od početka 2021.

Slušaj vest
0:00/ 0:00
Hrvatska Dubrovnik Brač Foto: shutterstock
Hrvatska Dubrovnik Brač

Ministarstvo je, prenosi portal Seebiz, u četvrtak realizovalo na međunarodnom tržištu 12-godišnju obveznicu, s dospećem 2033. godine, u nominalnom iznosu od milijardu evra, uz godišnju kuponsku kamatnu stopu od 1,125 posto i prinos 1,257 odsto, te 20-godišnju obveznicu, s dospećem 2041., u nominalnom iznosu od milijardu evra, uz godišnju kuponsku kamatnu stopu od 1,75 odsto i prinos 1,788 odsto.

To je prvi put da je ročnost neke izdate evroobveznice produžena na 20 godina, čime je Hrvatska, kako se navodi, osigurala finansiranje na najduži rok u svojoj istoriji na međunarodnom tržištu kapitala.

Pročitajte još

Prema saopštenju ministrstva, zabeležena je izusetno snažna potražnja investitora za obe tranše evroobveznica, koja je premašila 6,4 milijarde evra, što je 3,2 puta više u odnosu na ukupan nominalni iznos emisije.

Novac prikupljen najnovijim zaduženjem će se iskoristiti u opšte budžetske svrhe i za refinansiranje postojećih evroobveznica Hrvatske, koje dospevaju u martu 2021. u iznosu od 1,5 milijardi dolara, s kuponskom kamatnom stopom od 6,375 odsto.