Najnovije vesti
Vesti Politika
VUČIĆ SA PREDSTAVNICIMA SRBA SA KiM Gradićemo novi KBC u Gračanici, nezaposlenima pomoć od 200, a svako dete dobiće po 100 evra (VIDEO)

VUČIĆ SA PREDSTAVNICIMA SRBA SA KiM Gradićemo novi KBC u Gračanici, nezaposlenima pomoć od 200, a svako dete dobiće po 100 evra (VIDEO)

Predsednik Srbije Aleksandar Vučić sastao se danas u Kuršumliji sa političkim i institucionalnim predstavnicima Srba sa Kosova i Metohije.

Slušaj vest
0:00/ 0:00
vucic kursumlija 1 foto Tanjug Tara Radovanovic Foto: Tara Radovanović / Tanjug
vucic kursumlija 1 foto Tanjug Tara Radovanovic

- Hoću da se zahvalim našem narodu na KiM koji je pokazao ozbiljnost. Više od 43.000 glasova dobila je Srpska lista, dok su oni koji su pokušali da unesu podele u srpski narod dobili oko 1.000 glasova. Bez obzira što su neki ulagali mnogo novca da Srbe razjedine, nisu uspeli - rekao je Vučić.

Kaže da je dogovoreno da se radi KBC Kosovska Mitrovica, dok će se graditi i KBC u Gračanici. Radiće se i magistralni put od Jarinja do Kosovske Mitrovice.

- Dogovorili smo se da se posebna finansijska pomoć ne onima koji su prijavljeni, već onima koji žive na KiM. Oni koji su nezaposleni na KiM mogu da očekuju pomoć od oko 200 evra, dok će za svako dete biti obezbeđeno po 100 evra - rekao je Vučić.

Foto: Tara Radovanović / Tanjug

Kako je kazao, dobio je određene informacije, i moguće je da će večerašnja sednica Saveta za nacionalnu bezbednost biti odložena zbog formalno-pravnih stvari.

- Verujem da će Srbija biti šokirana onim što će da vidi i da čuje - rekao je on.

Rakić: "Pobeda srpskog jedinstva"

Predsedni Srpske liste Goran Rakić, rekao je da uspeh liste koju predvodi na vanrednim izborima na KiM nije samo njena pobeda, "već pobeda srpskog jedistva".

On se zahvalio Vučiću na tome što je održan zajednički sastanak sa predstavnicima Srba.

Sastanak je održan u kasarni "Toplički ustanak" u Kuršumliji.

Kako prenosi Tanjug, Vučić je najpre razgovarao sa predstavnicima Srpske liste, koja je u srpskim sredinama ostvarila ubedljivu pobedu na nedavnim vanrednim parlamentarnim izborima na KiM.

Foto: Tara Radovanović / Tanjug

Zatim je usledio sastanak kojem pored direktora Kancelarije za KiM Petra Petkovića, predsednika i potpredsednika Srpske liste Gorana Rakića i Igora Simića, prisustvuju i predsednici privremenih organa u 10 opština sa većinskim srpskim stanovništvom na KiM, kao i predstavnici zdravstvenih ustanova na KiM.

Foto: Tara Radovanović / Tanjug

Sastanku prisustvuju i potpredsednik vlade i ministar poljoprivrede Branislav Nedimović, ministarka privrede Anđelka Atanasković, ministar finansija Siniša Mali, ministar zdravlja Zlatibor Lončar, direktor "Puteva Srbije" Zoran Drobnjak.

Najavljujući sastanak pre nekoliko dana, Vučić je rekao da će na njemu biti razmatrana aktuelna politička situacija na KiM posle izbora, na kojima je, kako je istakao, potvrđena apsolutna dominacija Srpske liste kod srpskog življa.

Komentarišući izjave Aljbina Kurtija, čije je Samoopredeljenje osvojilo najviše glasova na izborima, da dijalog sa Beogradom neće biti prioritet njegove vlade, i da u toj vladi neće biti mesta za Srpsku listu, Vučić je poručio da, što se Srpske liste tiče ona mora dobiti mandat u vladi u Prištini.

- A da li će prihvatiti - o tome ćemo narednih dana da odlučujemo - kazao je on.

Vučić je ukazao da je pred Srbijom veoma težak period, tokom kojeg će biti suočena sa različitim pritiscima sa svih strana pre svega po pitanju KiM, i da očekuje zajednički pritisak SAD i EU da Srbija prizna Kosovo.