Biznis Privreda i finansije
Sećate li se priče kada su Srbi na akcijama POKEMONA ZARADILI 500.000 EVRA preko noći? Pokemoni sada slave četvrt veka, i priča ima potpuno drugačiji epilog

Sećate li se priče kada su Srbi na akcijama POKEMONA ZARADILI 500.000 EVRA preko noći? Pokemoni sada slave četvrt veka, i priča ima potpuno drugačiji epilog

Kada su akcije kompanije "Nintendo" 2016. godine zaludele ceo svet za samo nekoliko dana, nije se moglo ni slutiti da će dve godine posle, priča gotovo utihnuti. Pokemoni sutra slave četvrt veka, a priča je dobila potpuno drugačiji epilog.

Slušaj vest
0:00/ 0:00
Pokemon go Foto: RAS Srbija
Pokemon go

Akcija koja je 2016. vredela 200 dolara danas vredi 78 dolara. Pre godinu i po dana vredela je i manje - oko 40 dolara.

Za samo nekoliko dana, pre šest godina, akcije ove kompanije koja je tada lansirala najpopularniju igrice na svetu „Pokemon go”, kupilo je više od 100.000 građana iz celog sveta. Među njima je bilo i stotinak Srba - svako od njih je kupovao deonice ove svetske kompanije za pet do 10.000 evra i unovčavao ih vrlo brzo - na pola miliona evra, koliko su ukupno uložili, zarada je bila još najmanje tolika.

Već prvog dana trgovanja, deonica kompanije "Nintendo" je skočila 25 odsto, na oko 200 dolara. Drugog dana, akcija je dobila još 10 odsto vrednosti pa je s rastom u 24 sata od 35 odsto "Nintendo" oborio rekord Tokijske berze iz 1983. godine. Na krilima uspeha igrice "Pokemon go", koja je zaludela ceo svet za dvadeset dana, trgovci su mogli da zarade čak 120 odsto na uloženi novac.

Foto: RAS Srbija

Pokemon seriju stvorio je japanski tehnološki gigant Nintendo u saradnji sa kreatrima video igrica.

Igra sa karticama stvorena je 1996. godine i tada su milioni ljudi igrali ovu igru na svetskom nivou, a nedavno je jedna prodata za više od 400.000 dolara.

Kao deo slavlja, popularni jutjuber Logan Paul, otvoriće kutiju sa retkim karticama.