Svet Vesti

Demokratski mrak: Amerika bombardovala Siriju, Rusija osudila napad i upozorila na eskalaciju sukoba

Nešto više od mesec dana nakon ustoličenja Džoa Bajdena kao 46. predsednika Sjedinjenih Američkih Država, ova super-sila izvršila je vazdušni napad na teritoriju istočne Sirije. U napadu „kontrolisanih razmera“ bombardovano je više punktova proiranske milicije, a smatra se da je ovo odgovor na nedavni napad na američke snage u Iraku.

Prema nekim podacima, pogođeni su kamioni sa oružjem, a u bombardovanju je život izgubilo 17 proiranskih boraca.

– Po nalogu predsednika Bajdena, američka vojska ranije večeras izvela je vazdušne napade na infrastrukturu koju koriste militantne grupe uz podršku Irana u istočnoj Siriji. Delovali smo na određen način sa ciljem da dođe do deeskalacije ukupne situacije na istoku Sirije i u Iraku – rekao je portparol Pentagona Džon Kirbi.

Proiranske grupe koje deluju na istoku Sirije su između ostalih Kataib Hezbolah i Kataib Sajid el Šuhada.

Zvanična Moskva osudila je bombardovanje Sirije smatrajući da se radi o “napadu na suverenu zemlju”. Rusija upozorava da bi ovakve akcije mogle imati suprotan efekat od zvaničnog objašnjenja. odnosno da bi mogle dovesti do eskalacije sukoba u ovom razorenom i nestabilnom regionu.

– Ovaj napad je mimo svih zakona, Sirija je suverena država. Ne isključujem mogućnost da se zvanični Damask obrati Savetu bezbednosti sa zahtevom da se o ovom napadu razgovara na hitnom zasedanju – izjavio je ruski senator Vladimir Džabarov, a prenosi Sputnjik.

Svet je preokupiran i fokus je u potpunosti prebačen sa ratišta na pandemijske probleme, ali dolaskom nove-stare američke administracije i akcijom nakon čitavih mesec dana od promene na mestu predsednika SAD-a pokazuju da se svet polako, ali sigurno vraća u “stanje normale”.

Amerika i inauguracija: Koji su prvi Bajdenovi potezi

Čitajte Luftiku na Google vestima

Antonije Kosanović

Traži smisao u vreme besmisla, rečima potkradajući emocije.

Dodaj komentar

Klikni da objaviš komentar

418 Shares
418 Shares
Share via
Copy link