Ulice Srbije: Kako kroz internet platformu očuvati lokalnu kulturnu istoriju

Upoznajte Pančevca koji je našao način da sačuva lokalnu istoriju Pančeva, a sada želi da to prenese i na ostatala mesta u Srbiji.

BBC

Izvor: BBC

Petak, 26.02.2021.

08:39

Default images

Kako bi pokušao da sačuva lokalnu istoriju od zaborava, 26-ogodišnji Pančevac Nikola Đorđević pre dve godine pokrenuo je sajt Ulice Pančeva.

On ne peva poput Brusa Springstina (Ulice Filadelfije), već prikuplja istorijske podatke, fotografije, materijale u želji da zabeleži razvoj grada u kom živi.

Trenutno je apsolvent Saobraćajnog fakulteta u Beogradu, a ljubav prema istoriji i buduće zanimanje spojio je i pokrenuo projekat.

Sajt je, simbolično, pokrenuo u gradskom arhivu.

Posle pozitivnog reagovanja sugrađana, Nikola sada želi da proširi akciju i na ostala mesta u zemlji i poveže ih kroz platformu - Ulice Srbije.

Ideja je da na tablama s nazivom ulice stoji i kod koji bi mogao da se učita preko mobilnog telefona i odvede do sajta i svih informacija o ulici, njenim značajnim stanovnicima i kako je izgledala nekad.

Pripremila: Katarina Stevanović Pratite nas na Fejsbuku i Tviteru. Ako imate predlog teme za nas, javite se na bbcnasrpskom@bbc.co.uk

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 0

Pogledaj komentare

0 Komentari

Možda vas zanima

Podeli: