Navaljni prebačen na izdržavanje kazne u zatvor izvan Moskve

Svet 25. feb 202120:31 3 komentara
Press Service of Babushkinsky District Court of Moscow/Handout via REUTERS

Najpoznatiji ruski opozicionar Aleksej Navaljni prebačen je na izdržavanje kazne u zatvor izvan Moskve, izjavio je njegov advokat.

Ruske vlasti su se odlučile na taj potez uprkos zahtevu Evropskog suda za ljudska prava (ECHR) da oslobode Navaljnog.

Advokat Vadim Kobzev nije rekao u koji zatvor je poslat njegov klijent.

Ruski mediji su prethodno nagovestili da će Navaljni, koji je bio u najstrože čuvanom zatvoru u Moskvi, biti prebačen u objekat na zapadu Rusije.

Moskva se oglušila na presudu ECHR koji je ruskim vlastima naložio da oslobode Navaljnog, navodeći kao razlog rizike u zatvoru po njegov život.

Ruska vlada je zahtev ECHR odbacila kao nezakonit i kao „neprihvatljivo mešanje“ u unutrašnja pitanja Rusije.

Ministri spoljnih poslova država članica EU dogovorili su se ove nedelje da uvedu nove sankcije ruskim zvaničnicima povezanim sa zatvaranjem Navaljnog.

Navaljni (44), najpoznatiji protivnik predsednika Rusije Vladimira Putina, uhapšen je 17. januara, odmah pošto se vratio iz Nemačke gde se pet meseci oporavljao od trovanja za koje on optužuje Kremlj.

Ruske vlasti odbacuju te tvrdnje i optužuju Navaljnog za saradnju sa zapadnim obaveštajnim službama.

Moskovski sud je u februaru osudio Navaljnog na dve i po godine zatvora po optužbi da je prekršio uslovnu kaznu dok se u Nemačkoj oporavljao od trovanja.

Sud je doneo presudu na osnovu zahteva ruskih vlasti da uslovna kazna Navaljnom iz decembra 2014. godine bude preinačena u zatvorsku, jer se nije na vreme javio nadležnom organu.

Hapšenje Navaljnog dovelo je do talasa protesta desetina hiljada ljudi širom Rusije, u više od 100 gradova. Na neodobrenim protestima uhapšeno je oko 11.000 ljudi, od kojih su mnogi kažnjeni ili novčano ili zatvorom od sedam do 15 dana.

Koje je tvoje mišljenje o ovome?

Učestvuj u diskusiji ili pročitaj komentare