Zabranili im pristup: "Krše ljudska prava i pozivaju na nasilje"

Kompanija Facebook je danas saopštila da je zabranila mjanmarskoj vojsci korišćenje svojih platformi, jer se u ovoj zemlji već nedeljama nastavljaju masovne demonstracije protiv vojnog puča kojim je smenjena civilna vlast.

Tehnopolis

Izvor: Tanjug

Četvrtak, 25.02.2021.

20:00

Zabranili im pristup:
Gest kojim se graðani protive vojnoj hunti u Mjanmaru. Foto: EPA-EFE/LYNN BO BO

"Događaji nakon puča 1. februara, kao i nasilje u kojima je bilo i žrtava, razlog su za ovakvu odluku, a rizik da se vojsci Mjanmara dozvoli dalji pristup Facebook i Instagram platformama smatramo prevelikim", saopštio je Facebook na svom blogu, prenosi Rojters.

U saopštenju se navodi i da je odluka o zabrani pristupa vojsci posledica izuzetno teških kršenja ljudskih prava i jasnog rizika od novog nasilja koje sprovode vojne vlasti u Mjanmaru, kao i zbog njihovog višestrukog kršenja pravila Facebooka.

Rojters navodi da se zabarana američke kompanije odnosi i na sve privredne subjekte povezane sa vojskom koji se oglašavaju na njenim platformama, kao i da mjanmarske vlasti nisu bile dostupne za komentar vezano za ovu odluku.

Facebook je već 2018. godine uveo zabranu komandantu vojske Min Aung Hlaingu i za još 19 drugih viših oficira i organizacija i uklonio je stotine stranica i naloga koje su vodili pripadnici vojske zbog kršenja pravila na platformama, podseća agencija.

Uoči izbora u novembru, kompanija je saopštila da je blokirala mrežu od 70 lažnih naloga i stranica u Mjanmaru preko kojih su pripadnici vojske širili propagandu u svoju korist i kritike protiv državne savenice Aung San Su Ći i njene stranke.

Vojska Mjanmara koja je preuzela vlast ovog meseca u zemlji pritvorila je Aung San Su Ći kao i veći deo rukovodstva njene stranke, a najmanje troje demonstranata i jedan policajac ubijeni su u nasilju na protestnim skupovima koju su potom usledili u zemlji, navodi Rojters.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 7

Pogledaj komentare

7 Komentari

Možda vas zanima

Podeli: