Dostupni linkovi

Dodik rekao Šmitu: Ukinuti kancelariju Visokog predstavnika u BiH


Kristijan Šmit (Christian Schmidt), nemački kandidat za Visokog predstavnika u BiH
Kristijan Šmit (Christian Schmidt), nemački kandidat za Visokog predstavnika u BiH

Predsjedavajući Predsjedništva Bosne i Hercegovine (BiH) Milorad Dodik razgovarao je danas sa kandidatom Njemačke za visokog predstavnika u BiH Kristijanom Šmitom, saopšteno je iz Dodikovog kabineta.

„Sagovornici su se saglasili da je odgovornost za budućnost BiH na izabranim predstavnicima vlasti, a da svi procesi, uključujući i pomoć međunarodne zajednice, moraju biti zasnovani na miru i volji naroda“, navodi se u saopštenju.

U telefonskom razgovoru sa Šmitom, Dodik je podsjetio na stav Republike Srpske da je potrebno zatvoriti Kancelariju visokog predstavnika , te da su način imenovanja i nadležnosti visokog predstavnika određene isključivo Aneksom 10 Dejtonskog sporazuma - navodi se u informaciji proslijeđenoj medijima iz kabineta predsjedavjućeg Predsjedništva BiH.

U januaru ove godine, Vlada SR Njemačke je potvrdila da je Kristijan Šmit, političar Hrišćansko-socijalne unije i bivši ministar poljoprivrede, kandidat za novog viskog predstavnika u BiH.

To je krajem 2020. godine najavio i sadašnji visoki predstavnik, Valentin Inzko.

„Ja bih lično nakon dvanaest godina na ovom položaju pozdravio promjenu na mjestu visokog predstavnika", rekao je Valentin Inzko za austrijsku novinsku agenciju.

Šef delegacije Evropske unije u Bosni i Hercegovini Johan Satler tokom posjete Banjaluci 22. februara je ocijenio da Bosna i Hercegovina treba težiti smanjenju prisustva međunarodne zajednice.

“Vidjeli smo prijedlog kandidature koju je iskazala Njemačka, što je pozitivan signal. Srednjoročno i dugoročno – ovakav obim prisustva međunarodne zajednice u BiH je nekompatibilan sa članstvom u EU. U nekim smo fazama gdje treba težiti postepenom smanjenju ovakvog prisustva”, izjavio je Satler.

XS
SM
MD
LG