Zdravlje

Kina odobrila još dvije domaće vakcine protiv korone

Kina odobrila još dvije domaće vakcine protiv korone
Foto: Tanjug/AP/Ilustracija | Kina odobrila još dvije domaće vakcine protiv korone

Kineska nacionalna administracija za medicinske proizvode saopštila je u četvrtak da je odobrila još dvije vakcine protiv virusa korona za javnu upotrebu, povećavajući broj domaćih vakcina odobrenih u Kini na četiri.

Dvije nove vakcine koje su odobrene proizveli su CanSino Biologics Inc and Institut za biološke proizvode u Vuhanu, ogranak Kineske nacionalne farmaceutske grupe (Sinopharm).

One su se pridružile vakcini kompanije Sinovac Biotech odobrenoj u ovom mjesecu, i drugoj iz pekinške jedinice Sinofarma odobrenoj u prošloj godini.

Kina do sada nije odobrila vakcine protiv virusa korona koje su proizvele zapadne farmaceutske kompanije.

Jedinica Sinopharma iz Vuhana saopštila je u srijedu da njena vakcina ima stopu efikasnosti od 72,51 odsto protiv bolesti virusa korona izazvane virusom, pozivajući se na prelaznu analizu kasnih faza kliničkog testiranja, ne nudeći više detalja.

To je jedna od dvije vakcine kandidata Sinopharma koje su ušle u treću fazu kliničkih proba, i ranije su davane limitiranoj grupi ljudi s većim rizikom od zaraze

Četiri odobrene kineske vakcine mogu se skladištiti na normalnim temperaturama frižidera, što ih čini potencijalno atraktivnim za zemlje u razvoju koje bi mogle imati poteškoća sa skladištenjem vakcina Pfizera i Moderne koje zahtijevaju mnogo niže temperature skladištenja.

Kina je izvezla vakcine Sinovac i Sinopharm u zemlje širom svijeta, prenosi Reuters.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, kao i na X nalogu.

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije