Gradovi

Mještani neće otpad iz fabrike u svojoj blizini

Mještani neće otpad iz fabrike u svojoj blizini
Foto: N.N. | Mještani neće otpad iz fabrike u svojoj blizini

LUKAVAC - Građani naselja Huskići, kod Lukavca, potpisuju peticiju i traže obustavu deponovanja materijala iz fabrike "Sisecam Soda" u njihovoj blizini. Naime, na prostoru Površinskog kopa Šikulje, nedaleko od pomenutog naselja, počela je rekultivacija terena gdje će se odlagati gasni kreč.

Krajem januara počele su se dovoziti velike količine posipnog materijala na lokaciju na iznenađenje mještana koji su otišli i izvođača radova pitali šta se dešava. Dobili su odgovor da je to početak gradnje deponije otpada iz fabrike "Sisecam Soda".

"Zaista ne znam kako se mogla preskočiti lokalna zajednica i da počnu radovi bez javne rasprave, bez ikakvog pitanja naroda. Red je bio da se narod ovdje pita. Pričao sam sa načelnikom i on kaže da to nisu otrovne materije. Ali mi svi znamo da tu postoje mangan, živa, amonijak, aluminij. Prilikom dovoza i odlaganja, te čestice prvo idu u zrak i onda nama", rekao je Ibrahim Sarajlić, predsjednik Vijeća MZ Huskići.

Sarajlić dodaje da je slučaj prijavljen Federalnoj upravi za inspekcijske poslove te su građani peticijom rekli da ne žele tu deponiju.

Mještanin Izet Đulić je ispričao kako stanovnici nisu znali šta se sprema te  ističe da se očekuje više od 60 kamiona dnevno da će proći kroz selo sa otpadom.

"Neka oni dođu sa jednim argumentom da to nisu štetne materije. Neka dođu sa tom studijom što kažu da su je vršili. I ko je njima dao dozvole, a da nikada nikoga nije pitao iz ovog mjesta", ispričao je Đulić.

Iz kompanije "Sisecam Soda" nisu željeli davati bilo kakve komentare medijima.

Lokalna vlast se slaže da je preskočena komunikacija sa mještanima, ali ističe da nema razloga za paniku te da se ne radi o otrovnim materijama.

Trenutno tečni otpad iz pomenute fabrike  odlaže se nekoliko kilometara od centra Lukavca, pored glavne saobraćajnice. Prije nekoliko godina se desio incident na tom tzv. bijelom moru, kada je pukao zid deponije, te se materija izlila na obližnje zemljište i u rijeku Spreču.

Čvrsti otpad bit će pokriven slojem zemlje u Huskićima.

"Taj materijal je talog od proizvodnje i u biti to je kreč, kalcijkarbonat koji nema toksične osobine. Ima povišenu ph vrijednost, ali će se izolovati. Može se smatrati neškodljivim", ispričao je Edin Delić, načelnik Lukavca.

Delić je dodao da je lokalitet udaljen od stambenih objekata i u vlasništvu rudnika.

Naglasio da se radi o objektu koji ne smije imati nikakav negativan uticaj na okoliš i sve mjere će se poduzeti u tom smislu.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, kao i na X nalogu.

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije