Klizište srušilo italijansko groblje, stotine kovčega završilo u moru FOTO/VIDEO

Groblje u italijanskom gradu Kamolji izgrađeno je u blizini litice gde je u ponedeljak erozija prouzrokovala značajno klizište.

Izvor: B92, Sputnjik

Četvrtak, 25.02.2021.

17:22

Klizište srušilo italijansko groblje, stotine kovčega završilo u moru FOTO/VIDEO
FOTO: Profimedia

Gotovo dve stotine leševa u kovčezima završilo je u Sredozemnom moru.

Video-snimak koji prikazuje trenutak propasti groblja Kamolji u italijanskoj regiji Ligurija društvenim mrežama proširio se neverovatnom brzinom i izazvao paniku.

Groblje, smešteno na ivici litice, u ponedeljak je "palo" u vodu, nakon klizišta.

Procenjuje se da je 200 kovčega palo u Sredozemno more kao rezultat ove "nezamislive katastrofe", kako je rekao gradonačelnik Kamolja Frančesko Olivari. Mnogi su izrazili veliku žalost zbog preminulih čija tela još nisu pronađena.

U Kamolji su trenutno u toku potrage, gde ronioci i morski stručnjaci iz italijanskog Centralnog odeljenja za vanredne situacije pokušavaju da pronađu i oporave kovčege koji su pali u more nakon kolapsa.

Od srede je iz mora izvučeno samo 12 kovčega, rekli su zvaničnici, ali još mnogo njih ostalo je raštrkano i zakopano pod olupinama.

Obalno područje ispod groblja zagrađeno je u ponedeljak uveče kako bi se sprečilo da kovčezi dalje plutaju.

Ronioci su skenirali morsko dno "sonarnim uređajima i podvodnim dronovima" u potrazi za zakopanim telima, saopštio je Centralni odsek za vanredne situacije na Tviteru, deleći fotografije i video-zapise. Groblje Kamolji staro je više od 100 godina.

Litica na kojoj se nalazi oslabila je zbog jakih oluja u poslednjih nekoliko godina, što je podstaklo eroziju i klizište u ponedeljak, sugeriše italijansko Nacionalno veće geologa.

Gradonačelnik Olivari kaže da je takvu tragediju "veoma teško otkriti ili predvideti".

"Ovo područje je podložno ovoj vrsti kolapsa - vrlo je krhko", rekao je Olivari za CNN. Prema rečima gradonačelnika, radnici su u subotu primetili neke "znakove pukotina" na tom području jer su radovi na održavanju obavljeni duž obale.

Oni su odmah zaustavili radove i zatvorili groblje.

Kako se potraga i dalje nastavlja, službenici civilne zaštite kažu da će pronalazak i "oporavak" leševa "zavisiti od mora u narednim danima".

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 0

Pogledaj komentare

0 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Ukrajinci saopštili: Obustavljamo

Ukrajinske vlasti saopštile su večeras da su obustavile svoje konzularne usluge u inostranstvu za muškarce starosti od 18 do 60 godina, pošto je ukrajinska diplomatija najavila mere za vraćanje u zemlju onih koji mogu da idu na front.

21:57

23.4.2024.

1 d

Podeli: