Karlovci pripremaju teren za hotel na osnovu usmenih pregovora: "Mačka u džaku dok ne vidimo konkretnu akciju"

Iako je Opština Sremski Karlovci već započela izmene planskih dokumenata i izdvojila novac u budžetu za izradu planske dokumentacije, još uvek ne postoji nikakav ugovor niti dokument koji je mađarski investitor potpisao za izgradnju hotela.
Karlovci pripremaju teren za hotel na osnovu usmenih pregovora: "Mačka u džaku dok ne vidimo konkretnu akciju"
Foto: 021.rs
Jedini "pisani trag" o izgradnji hotela sa četiri zvezdice je pismo o namerama koje je Opština uputila investitoru "Szeremsegi Ingatlanfejleszto" iz Budimpešte. 
 
Pismo o namerama je novinarka 021.rs od Opštine tražila još krajem prošle godine, ali isto nikada nije dobila. Sada je, kao odgovor na odborničko pitanje, to pismo dobio odbornik Ivan Stijepović (Karlovačka lista).
 
Kako se navodi u odgovoru, Opština Sremski Karlovci je do sada sa mađarskim investitorom "uglavnom vodila usmene pregovore", a između investitora i Opštine "nije sklopljen nijedan obostrano potpisani dokument".
 
Pismo o namerama je investitoru upućeno još u oktobru prošle godine. Inače, u Odluci o budžetu za 2021. godinu se navodi da je investitor takođe uputio Opštini pismo o namerama, i to u julu 2020. godine, te da se na osnovu toga izdvaja novac u budžetu za promenu planske dokumentacije. Taj dokument odbornik Stijepović nije dobio. 
 
U ovom dokumentu se navodi da je Opština spremna da "pruži svu pomoć i podršku u realizaciji investicije". Ta pomoć, kako je napisano u pismu, može da uključuje "aktivno podsticanje vlasnika parcela koji se nalaze na lokaciji budućeg hotela i druge infrastrukture da zaključuju ugovore o otuđenju, promenu namene zemljišta, pripremu i opremanje građevinskog zemljišta, apliciranje kod viših organa za dodelu sredstava i razmatranje mogućnosti podsticaja."
 
Prema saznanjima 021.rs, mađarski investitor je osnovao ogranak firme u Novom Sadu, što bi moglo da znači ozbiljnu nameru da se investicija realizuje. Takođe je otkupio jednu parcelu na Čeratu čija površina zauzima trećinu od planirane površine hotelskog kompleksa, odnosno 3.000 kvadrata. 
 
Opština je u budžetu za tekuću godinu planirala izdvajanje više od četiri miliona dinara za projektno-tehničku dokumentaciju infrastrukturnog uređenja pristupne saobraćajnice za hotel. Takođe je, zbog izgradnje hotela, ubrzan postupak izmene Plana generalne regulacije, a odlučeno je i da se ne izrađuje strateška procena uticaja na životnu sredinu.
 
Odbornik Ivan Stijepović kaže za 021.rs da su odbornici jednoglasno izglasali izmenu PGR, jer je jasno da je ovakva investicija Karlovcima neophodna, zbog nedostatka smeštajnih kapaciteta, ali da su postojale zamerke na izostanak studije o proceni uticaja na životnu sredinu.
 
"Trebalo bi da se vidi kako će izgradnja hotela i svih ostalih infrastrukturnih objekata koji će ga pratiti uticati na životnu sredinu u Karlovcima. Pre svega, to je na visini, postoji mogućnost nekog klizišta, eventualno neke podzemne vode, to je u Karlovcima uobičajeno. To se ništa neće ispitivati i pitanje je ko će snositi odgovornost ako se nešto nepredviđeno desi i investitor u nekom momentu zbog objektivnih okolnosti odustane od izgradnje tog hotela ili se odluči na izgradnju mnogo manjeg objekta", objašnjava Stijepović.
 
Takođe, ocenjuje da je nejasno kako Opština planira da počne sa radovima u junu i da ih završi do 2023. godine, kada nije sklopljen nijedan obostrani dokument.
 
"Oni su samo poslali pismo o namerama opštine investitoru, znači to je zapravo jednostrana izjava. Na pismu u namerama vidi se samo potpis predsednika opštine. Druga strana ne učestvuje, osim što se u tekstu pominje ime investitora kome se šalje. Nema neke konkretne akcije investitora da bi se moglo reći da je ta investicija pokrenuta. Evo sad je kraj februara, jun je za tri, četiri meseca, a ne mogu početi radovi za tako kratko vreme ni kad se šupa gradi", tvrdi sagovornik 021.rs.
 
Priča da se po Karlovcima može čuti da "oni obilaze ta imanja i vlasnike kako bi ih ubedili da prodaju zemljište, ali u suštini ništa nije pokrenuto u dovoljnoj meri da bi u junu moglo da se počne sa gradnjom".
 
Pretpostavlja i da je "epidemija otežavajuća okolnost, ali da to može da bude izgovor u slučaju gradnje, ali ne za odlaganje eksproprijacije i obezbeđivanje dozvole". Nada se da će do investicije, po svim propisima doći, ali smatra da je "suštinski sve mačka u džaku dok izostaje konkretna akcija investitora".
 
"Mi čujemo da se samo najavljuje nešto i da je to lepa želja opštinskih čelnika, ali se ništa ne vidi na terenu. Oni možda to mogu po svojim stranačkim biltenima da pišu kako je to već gotova stvar, ali suštinski to se ne vidi na terenu", zaključuje Stijepović.
 
Kako se navodi u Odluci o budžetu Sremskih Karlovaca, ova investicija bi trebalo da bude vredna oko 18 miliona evra. Hotelski kompleks će, ukoliko do izgradnje dođe, zauzimati 9.000 kvadratni metara Čerata, a zapošljavaće oko 90 ljudi. 
  • Izvorni SNS

    26.02.2021 09:28
    Sve je isto samo njega nema
    To je zato što je precednik opštine zadržao lopovski kadar bivšeg precednika karatiste a kojem je i sam pripadao. Sve ih je vaskrsao . Izeš opštinu u kojoj su glavni dulka,milica,marina i kameleon bogdan savic koji opstaje u svakoj vlasti vec 20 godina. A da ne kazem za nestranacke licnosti koje su dovedene da vode opstinu,nataša,šef kabineta i direktor jasmina. Zbog ovoga ću preći u radikale i glasati za trišića,s ovima nema boljitka. Vučiću menjaj ibagru,inače gubiš karlovce
  • G pen

    26.02.2021 06:04
    Zasto nema? Pa suvise licite na panonska mesta a to radikali mrze. I imate skolu. A to sto tek mtze!
  • Tom

    25.02.2021 21:20
    IDzeri
    Gde vam je gradski bazen,sto svako selo po Vojvodini ima?Neki Maxi,Univer?Prodavnica sportske opreme,bele tehnike,obnavljanje putne infrastrukture,dogovor oko Strazilova i njegovo uredjenje...nesto da me privoli da se vratim u rodni grad...a ne bagra sa kombijima koja skuplja birace,a sad i ubedjuje vlasnike parcela...mrak

Komentari čitalaca na objavljene vesti nisu stavovi redakcije portala 021 i predstavljaju privatno mišljenje anonimnog autora.

Redakcija 021 zadržava pravo izbora i modifikacije pristiglih komentara i nema nikakvu obavezu obrazlaganja svojih odluka.

Ukoliko je vaše mišljenje napisano bez gramatičkih i pravopisnih grešaka imaće veće šanse da bude objavljeno. Komentare pisane velikim slovima u većini slučajeva ne objavljujemo.

Pisanje komentara je ograničeno na 1.500 karaktera.

Napiši komentar


Preostalo 1500 karaktera

* Ova polja su obavezna

Ostalo iz kategorije Novi Sad - Vesti