Privreda

BiH i Turska 16. marta potpisuju sporazum o slobodnoj trgovini

BiH i Turska 16. marta potpisuju sporazum o slobodnoj trgovini
Foto: Nedžad Uglješa | BiH i Turska 16. marta potpisuju sporazum o slobodnoj trgovini

SARAJEVO - Bosna i Hercegovina i Turska trebalo bi 16. marta da potpišu sporazum o slobodnoj trgovini između ove dvije zemlje.

Ovo su danas nakon sastanka u Sarajevu potvrdili Staša Košarac, ministar vanjske trgovine i ekonomskih odnosa BiH, i Bekir Pakdemirli, ministar poljoprivrede, vodoprivrede i šumarstva Turske.

Sastanku su prisustvovali i entitetski resorni ministri Boris Pašalić i Šemsudin Dedić.

Košarac je naglasio da je Turska za BiH veoma važan vanjskotrgovinski partner, te dodao da se trećina poljoprivrednih proizvoda  proizvedenih u BiH plasira na tržište te velike zemlje.

"Posebno nas raduje što smo uvjeravani od ministra da bi do 16. marta u turskom parlamentu trebalo da bude ratifikovan sporazum o slobodnoj trgovini između BiH i Turske. To je za naše privrednike i u Federaciji BiH i u Republici Srpskoj jaka šansa koju treba svi zajedno da iskoristimo kako bismo što je više moguće naših proizvoda mogli da plasiramo na tursko tržište", kazao je Košarac.

Prema njegovim riječima, razgovarano je o još jednom značajnom dokumentu koji se odnosi na oblast šumarstva.

"Riječ je o sporazumu između Savjeta ministara BiH i Vlade Republike Turske iz oblasti šumarstva. Raduje me pristup turske strane kada je to u pitanju, prije svega kada je u pitanju segment zaštite šume i o tome smo zajedno sa entitetskim ministrima razgovarali. Jedna ekspertska ekipa će doći početkom naredne sedmice u BiH", kazao je Košarac, dodavši da će i BiH u skladu sa zakonom pokrenuti aktivnosti u vezi sa potpisivanjem tog sporazuma.

Tokom sastanka iskazana je potreba o plasmanu pojedinih proizvoda po kojima je BiH i prepoznatljiva, a riječ je o bobičastom voću, te o unapređenju saradnje u oblasti ribarstva i akrokulture.

"Ne treba zanemarati činjenicu da smo zagovarali i veoma važnu aktivnost, a to je nastavak  izvoza crvenog mesa u Tursku, za što postoji obećanje da će u narednom periodu biti nastavljeno", kazao je Košarac.

Rekao je i da su dati zadaci nadležnim tijelima da intenzivno rade na usklađivanju veterinarskih certifikata za izvoz proizvoda mesnih prerađevina iz BiH u Tursku.

Razgovarano je i o zahtjevima turske strane kada je uvoz pilećeg mesa u BiH u pitanju i dali su zadatak nadležnim tijelima da izvrše analizu.

Košarac je  naveo da je BiH u prošloj godini  zabilježila rast izvoza u Tursku za 3,2 odsto, ili pet miliona KM više nego u 2019. godine, te da se najviše izvozilo ulje suncokreta, ali i značajan rast je zabilježen kod izvoza govedine.

Turski ministar Bekir Pakdemirli istakao je da je ovo bila posjeta BiH pred susret članova Predsjedništva BiH sa turskim predsjednikom.

Ponovio  je da bi  sporazum o slobodnoj trgovini trebalo da bude potpisan do 16. marta. Kazao je da je razgovarano i o izvozu krompira i luka iz Turske u BiH, te o mogućnosti da se ti proizvodi preko BiH plasiraju u EU.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, kao i na X nalogu.

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije