Zelena stranka: Hitno uvesti vanrednu situaciju zbog zagađenja vazduha 1Foto: Logo

Zelena stranka danas je zatražila hitno uvođenje vanredne situacije zbog „rekordnog zagađenja vazduha u Srbiji“, koje je, kako kažu, postalo ozbiljna pretnja za život i zdravlje svih građana.

„Proteklih dana građani Srbije udisali su najzagađeniji vazduh u Evropi, ali i na svetu, a koncentracije zagađujućih čestica u vazduhu premašuju sve neslavne rekorde“, navode u saopštenju.

Zelena stranka podseća da je prošlo 398 dana od dana kada su predali Vladi set mera za rešavanje problema zagađenog vazduha, a da isto toliko traje ćutanje Vlade o tome.

„Prvu stvar koju smo naveli bilo je da se u Srbiji proglasi vanredna situacija i da se sva sredstva Ministarstva i fondova za vanredne situacije stave u funkciju rešavanja problema. Ovo je neophodno učiniti odmah, jer zagađenje vazduha u Srbiji poprima epidemijske razmere“, navodi Zelena stranka, podećajući  da je u protekloj godini u Srbiji od posledica zagađenog vazduha preminulo više od 15.000 ljudi i da će taj broj samo rasti ako se nešto hitno ne preduzme.

„Ovo je gorući problem i guranjem pod tepih ovakvog problema možemo stvoriti nesagledive posledice u budućnosti, koje će se ogledati u narušenom zdravlju građana, opterećenom zdravstvenom sistemu, a u krajnjem slučaju i ekonomiji čitave zemlje“, zaključuju u saopštenju.

 

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari